Timp de citeva saptamini, TVR da drumul la arhiva ultimei jumatati de secol televizat.

Dem Radulescu, Margareta Pislaru, Amza Pellea, Toma Caragiu sau Anda Calugareanu sint doar citeva dintre personajele nostalgiei care vor popula citeva saptamini de acum inainte micul ecran autohton, de luni pina joi, incepind cu ora 23.00. Televiziunea publica sarbatoreste astfel 50 de ani de istorie romaneasca.

La 20 de ani dupa ce in SUA si in Anglia televiziunile transmiteau deja zilnic, in 31 decembrie 1956, intr-un studio improvizat din Floreasca, se difuza si prima emisiune de televiziune din Romania.

De la patru zile de productie, la patru ore

Retrospectivele saptaminale se vor derula in functie de genul emisiunilor, de la umor, muzica si film pina la cupluri celebre.

Din 29 iulie, cele patru zile de „revederi“ vor fi completate de o editie de simbata, cu show-uri intregi de divertisment TVR, cum ar fi „Albumul duminical“ sau „Gala lunilor“. „Am pornit impreuna cu Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Marius Teicu, Olimpia Panciu.

Era un entuziasm general in momentul cind realizam ceva, vedeam impreuna emisiunile. Ne intilneam si discutam, uneori zile intregi, amanuntele.

Nu-mi place sa traiesc in trecut, imi place sa traiesc in prezent, dar imi face mare placere sa revad momente cu «Scoala vedetelor» de acum 16 ani sau emisiuni de acum 30-35 de ani pe care le-am realizat, cum ar fi «Un trio formidabil»“, isi aduce aminte Titus Munteanu, realizatorul multor emisiuni de divertisment din arhiva TVR.

El arata pentru „Cotidianul“ principalele schimbari care au intervenit in realizarea emisiunilor: „Daca inainte aveam trei-patru zile pentru filmari la o emisiune, acum avem patru-cinci ore. Totul se accelereaza, cantitatea a crescut, asteptarile - la fel. Atunci emisiunile de divertisment nu erau saptaminale, unele dintre ele erau pregatite chiar o luna“.

Risul, foamea si anii ’70

Seria celor 50 de emisiuni va debuta cu umorul autohton, dezvoltat de realizatorii televiziunii publice intre 1973 si 2003. Titlurile selectiei din perioada 10-13 iulie spun, de altfel, suficiente despre acea perioada: „Revelion... de vara“, „Cind risul tinea de foame“, „Doctor humoris causa“ si „Mastile lui Pacala“.

Saptamina muzicii, a doua din retrospectiva, o va avea gazda pe Gianina Corondan. „Eram un ahtiat privitor de televiziune. Mai ales de divertisment. Era «Panoramix» pe vremea aia, revista cu programele tv, si unde scria Titus Munteanu slagare, eram nelipsita din fata ecranului. Imi placeau Aurelian Andreescu, Aura Urziceanu si Angela Similea.

Articol integral in Cotidianul