Presedintele Traian Basescu a admis, marti, la Congresul regional Europa de Est-Asia Centrala, pe tema combaterii contrafacerii si pirateriei, ca pe piata romanesca este inca prezent acest fenomen. Seful statului considera ca institutiile care trebuie sa il combata sunt prea multe si nu coopereaza eficient.

Presedintele a declarat ca produse contrafacute se gasesc in aproape toate zonele economice, de la industria farmaceutica si cea alimentara, pana la industria pieselor de schimb auto.

“Mi se pare aproape o crima ca un stat sa se faca ca nu vede ca pe teritoriul lui se produc medicamente contrafacute.

Este aprope o crima ca un stat de origine a unei productii masive de produse alimentare sa nu ia masuri pentru stoparea unei astfel de productii”, a afirmat seful statului, subliniind ca produsele alimentare si farmaceutice devin tot mai des obiectul industriei contrafacerilor.

“Riscul de imbolnaviri creste exponential o data cu cresterea productiei alimentare si farmaceutice de produse contrafacute”, a adaugat presedintele.

Traian Basescu a subliniat ca fenomenul contrafacerii si al pirateriei afecteaza mai ales populatia dar si interesele comunitatii de afaceri care respecta legislatia si, mai ales, sumele investite pentru cercetare.

Daca statele nu vor lua masuri de diminuare a vitezei de crestere a fenomenului, a avertizat presedintele Basescu, fenomenul poate deveni unul care descurajeaza investitiile in cercetare.

Presedintele a atras atentia ca fenomenul afecteaza chiar siguranta nationala a statelor, in conditiile in care pasapoartele falsificate sunt suportul traficului ilegal de persoane, al miscarilor retelelor teroriste si faciliteaza insusirea unor cetatenii la care persoanele nu au dreptul legal.

Acest “adevarat cancer global”, are printre principalele cauze, saracia: “cu siguranta, din acest punct de vedere, va fi mai usor pentru tarile bogate, cu un standard ridicat de viata, sa-si convinga cetatenii sa nu mai apeleze la produse contrafacute.

Va fi insa extrem de dificil pentru statele sarace sa isi convinga cetatenii sa nu devina un partener al celor care practica pe scara larga industria produselor contrafacute”, a declarat Traian Basescu.

Seful statului considera ca este esentiala o actiune decisiva a statelor de origine a produselor contrafacute, un cadru legal care sa intruneasca acordul majoritatii statelor, dar mai ales al celor producatoare de marfuri contrafacute.

“Este dificil sa gasim rapid o forma de raspuns eficienta si, in acelasi timp, legala la fenomenul contrafacerii si al pirateriei. Este dificil pentru ca legislatia la nivel mondial este inca slaba si este dificil pentru ca sunt state care incurajeaza fenomenul prin politicile lor interne”, crede seful statului.

Seful statului a multumit organizatiilor internationale si nationale cu care tara noastra cooperareaza in incercarea de a stopa fenomenul pe piata romaneasca: Organizatia Internationala pentru Lupta impotriva Produselor Contrafacute, Interpol, respectiv Scotland Yard si FBI.