• 1. Raymond Carver
    Catedrala

    Traducere de Horia Florian Popescu
    Colectie: Biblioteca Polirom

    Volumul de povestiri a fost nominalizat pentru faimosul premiu american Pulitzer si pentru National Book Critics Circle Award.
    Raymond Carver spunea ca este posibil sa vorbesti despre lucruri obisnuite folosind un limbaj obisnuit, dar precis si sa investesti aceste obiecte, indiferent daca este vorba despre un scaun, o draperie, o furculita, o piatra sau cercelul unei femei, cu o putere magica uluitoare.

    Nicaieri nu devine mai evidenta reusita metodei sale decit in povestirea „Catedrala”, care da si numele volumului: un nevazator conduce mina celui ce poate vedea, amindoi schitind o catedrala pe care primul n-o va zari niciodata.

    Astfel, aparenta banalitate a personajelor, a dialogurilor sau a situatiilor e permanent transformata intr-o senzatie de apasare, de stranietate sau chiar de fantastic. Asistam, de pilda, la o intilnire intre doua perechi, dar in care intervine un paun tifnos si un mulaj de dinti.

    Alteori ne sint prezentate suferintele unor parinti al caror copil a fost calcat de o masina chiar de ziua lui de nastere, dar tensiunea e sporita de niste telefoane misterioase si sumbre.

    De fiecare data Raymond Carver ne dezvaluie, cu o aparenta usurinta si cu un rafinament greu de egalat, fatetele ascunse ale unor vieti aparent banale, dind senzatia ca a reusit sa prinda in cuvinte esenta tainica a vietii insesi.

    Maestru absolut al prozei scurte americane contemporane, comparat adesea cu mentorul sau rus, A.P. Cehov, Raymond Carver s-a nascut in Clatskanie, Oregon, in 1938. A avut diferite slujbe marunte pina sa devina scriitor. A debutat in 1974 cu volumul de povestiri Pune-te in pielea mea. In 1976 ii apare Taci, te rog!, care ii aduce o larga recunoastere.

    I-au urmat volumele Anotimpuri furioase (1977), Despre ce vorbim cind vorbim despre iubire (1981), Fazanul (1982), Catedrala (1983), Daca-ti convine (1984), Elefant si alte povestiri (1988), Locul de unde te sun (1988). In 1993 ii apare postum volumul de povestiri Short Cuts.

    In 1983 i se decerneaza prestigiosul Mildred and Harold Strauss Living Award, iar in 1985 revista Poetry ii acorda Levinson Prize. In 1988 a fost primit in American Academy si in National Institute of Arts and Letters, iar Hartford University i-a acordat titlul de doctor in Litere. Cartile sale au fost traduse in peste douazeci de limbi. A incetat din viata in 1988, in urma unui cancer pulmonar.

    La Editura Polirom au fost traduse: Taci, te rog! (2004), Despre ce vorbim cind vorbim despre iubire (2005).



  • 2. Haruki Murakami
    Dans dans dans

    Traducere din limba japoneza si note de Iuliana Tomescu
    Colectie: Biblioteca Polirom. Seria de autor „Haruki Murakami”

    Actiunea din roman se desfasoara dupa patru ani de la intimplarile din In cautarea oii fantastice. In urma unui vis obsesiv, eroul fara nume al lui Murakami se hotaraste sa se reintoarca in Sapporo, in speranta de a descoperi un indiciu care sa-l ajute sa o gaseasca pe Kiki, iubita lui disparuta fara urma.

    Acesta este inceputul unui dans hipnotic care ii poarta pasii din Sapporo in Tokyo si Hawaii, intr-o inlantuire de evenimente petrecute la granita fragila dintre real si fantastic. Amestec de tragic si umor fin, cartea vorbeste, in esenta, despre fragilitatea vietii, nevoia de comunicare si de caldura umana.

    Haruki Murakami (n. 1949, Kyoto) este unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani, laureat al multor premii literare de prestigiu. Experienta lui de proprietar al unui bar din Tokyo in care se cinta jazz (reflectata in romanul sau din 1992, La sud de granita, la vest de soare) si cea de traducator al operelor lui F.

    Scott Fitzgerald, John Irving, Truman Capote si Raymond Carver isi vor spune cuvintul in formarea sa ca mesager al unei Japonii occidentalizate - un tinut amagitor, lipsit parca de suflet si suflu, al carui spirit stravechi pare sa fi disparut aproape in intregime.

    Primul sau roman, Asculta cum cinta vintul (1979), i-a adus Premiul Gunzo, fiind urmat de In cautarea oii fantastice (1982, distins cu Premiul Noma). La Editura Polirom au fost traduse romanele: Padurea norvegiana (2002), La sud de granita, la vest de soare (2003), In cautarea oii fantastice (2003), Dans dans dans (2004).

    In noua serie de autor „Haruki Murakami” au aparut: La sud de granita, la vest de soare (2004), Cronica pasarii-arc (2004), Padurea norvegiana (2004), Iubita mea, Sputnik (2004), In cautarea oii fantastice (2005), La capatul lumii si in tara aspra a minunilor (2005), Elefantul a disparut (2005), Dupa cutremur (2006) si Kafka pe malul marii (2006).



  • 3. Violeta Biro
    Automasajul, hidroterapia si zooterapia

    Terapii alternative
    Colectie: Hexagon. Medicina naturista si traditionala

    Terapiile alternative se dovedesc eficiente si sint recomandate in tratarea multor afectiuni, dar si in mentinerea unui tonus excelent, putind fi aplicate chiar si de persoanele fara o pregatire speciala in domeniu. Avantajele lor sint de necontestat daca tinem cont ca aceste forme de tratament nu determina reactii adverse si sint usor de aplicat.

    Automasajul ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine, amelioreaza durerile cervicale, diminueaza depresiile, angoasele si stresul.

    Hidroterapia foloseste apa ca agent terapeutic extern (dusuri, bai, comprese, impachetari) sau intern (cure cu ape minerale, de izvor, solarizate), in timp ce zooterapia are la baza ideea ca animalele (ciini, pisici, cai, delfini) si pasarile exotice pot avea un rol activ in imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor, in special in cazul bolilor psihice, precum si in combaterea stresului.

    Din cuprins:
    Principalele exercitii de automasaj • Presopunctura • Utilizarea bilelor Qi gong pentru mentinerea sanatatii • Baile si influenta lor asupra organismului uman • Principalele tipuri de apa recomandate in hidroterapie pentru uz intern • Izvoare si fintini cu puteri tamaduitoare • Terapia cu ajutorul ciinilor, pisicilor, delfinilor, cailor

    Violeta Biro (n. 1941, Cernauti), absolventa a Facultatii de Chimie Industriala din Iasi; activitate stiintifica de cercetare in cadrul societatii Terom (Iasi) si la Institutul de Chimie din Cluj-Napoca. A publicat: Dispersia controlata a produselor biologic active (1997); Aromaterapia (1999). La Editura Polirom au mai aparut: Terapii alternative.

    Aromaterapia, magia parfumului, cromoterapia si meloterapia (2002) si Dietoterapia, aloeterapia, gemoterapia. Terapii alternative (2004). In prezent sustine un ciclu de conferinte in cadrul Universitatii Populare din Cluj-Napoca pe domeniul terapiilor alternative.



  • 4. Nelson Bouchard
    Rezolvarea conflictelor la serviciu

    Tipuri de personalitate si solutii
    Traducere de Dana-Maria Cimpoi
    Colectie: Hexagon. Practic (cheia succesului)

    Lucrati alaturi de un coleg care se comporta ca un mic dictator? Cu unul ce dormiteaza tot timpul? Sau cu un coleg care vine dimineata la birou doar pentru a face conversatie ca sa treaca timpul? Indiferent daca sinteti o persoana concilianta sau nu, exista intotdeauna riscul de a intra in contact la serviciu cu oameni care va displac.

    Aceasta carte are scopul de a va face viata mai usoara, descriind principalele tipuri de caractere pe care le-ati putea intilni si oferindu-va, pentru fiecare dintre ele, sfaturi simple si eficiente privind modalitatea cea mai potrivita de a va comporta cu asemenea persoane, fie ca este vorba despre colegii, sefii sau clientii dumneavoastra.

    Din cuprins:
    Ambitiosul sau dorinta absoluta de a cistiga • Blazatul sau cel care si-a pierdut inspiratia • Cronofagul sau cel care va maninca timpul • Dependentul sau cel care nu s-a maturizat • Nestatornicul sau cel aflat in trecere • Tipicarul sau cel care iubeste detaliile

    Nelson Bouchard a mai publicat Le management efficace. Approches pour diriger son equipe (Quebecor, 2005).