Sapte atentate cu bomba s-au produs, marti, la ora de varf, in trenuri pline cu navetisti, care circulau pe la periferia capitalei financiare a Indiei, Bombay, anunta oficiali ai cailor ferate din India. Potrivit politiei, numeroase bombe au explodat in compartimente si intre vagoane.

Cel putin 190 persoane au murit si peste 500 au fost ranite, anunta politia locala.

Potrivit CNN, sase dintre explozii s-au produs in zonele Matunga, Mahim, Khar, Jogeshwari, Borivili, Bhayander iar a saptea intr-un metrou.

Deflagratiile care au vizat reteaua feroviara din orasul indian Bombay au fost produse de dispozitive explozive, a anuntat politia indiana:

"Expertii care s-au deplasat la fata locului vor stabili ce fel de substante explozive au fost utilizate. In mod evident, la originea exploziilor se afla o grupare terorista, deoarece un om normal nu putea face asa ceva", a declarat seful politiei din Bombay.

Reporterii sositi la fata dezastrului descriu oameni care sar din trenuri ca sa scape cu viata. Imaginile transmise de televiziuni arata navetisti desfigurati in urma deflagratiei care sunt dusi pe brate, la ambulante, de catre pasageri care au scapat nevatamati.

Forta deflagratiei a spart usile si ferestrele vagoanelor si au imprastiat peste tot resturi de bagaje.

In trenuri se aflau sute de pasageri care se intorceau de la munca iar exploziile s-au produs aproape simultan, spun autoritatile.

Toate aeroporturile din India sunt in alerta maxima. Premierul s-a intrunit de urgenta cu cabinetul sau si a indemnat populatia sa-si pastreze calmul. Guvernul a anuntat inasprirea masurilor de securitate.

Orasul Bombay au mai fost tinta unor explozii cu bomba. In august 2003, cel putin 44 de oameni au murit intr-un dublu atentat cu bomba, in martie 2003, 11 persoane si-au pierdut viata intr-un tren de navetisti, iar in ianuarie 30 de persoane au fost ranite intr-un atac, intr-un magazin.

Bilantul cel mai sangeros a fost inregistrat in martie 1993, cand peste 250 de oameni au murit intr-o serie de explozii la Bombay.

Premierul britanic Tony Blair, guvernul german, presedintele rus Vladimir Putin, cel francez Jacques Chirac, precum si inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, au condamnat cu fermitate atentatele produse la periferia orasului Bombay.