Comertul Romaniei cu tarile membre ale Acordului de Liber Schimb in Europa Centrala (CEFTA) a inregistrat o evolutie crescatoare, ajungandu-se in anul 2005 la un volum total al schimburilor de 1,2 miliarde de euro si ar putea creste in acest an pina la 1,5 miliarde euro, reiese din datele oficiale prezentate luni.

Din totalul schimburilor comerciale inregistrate anul trecut, 828 de milioane euro sunt export romanesc catre tarile CEFTA si importuri de 381 milioane euro.

Exportul romanesc spre tarile CEFTA a inregistrat in 2005 o crestere de 36% fata de anul 2004, iar importurile au crescut cu 20%, soldul balantei comerciale fiind favorabil Romaniei.

Conform ministrului delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, schimburile comerciale ale Romaniei cu tarile membre CEFTA vor creste in 2006 la 1,5 miliarde de euro, in comparatie cu nivelul 1,2 miliarde de euro de anul trecut.

In primele cinci luni ale anului in curs, schimburile cu tarile membre CEFTA au atins un volum de 543,41 milioane de euro, din care importurile au totalizat 162,38 miloane de euro. Pentru acelasi interval, Romania a exportat marfuri de 381,03 milioane de euro.

Acordul Central European de Comert Liber a fost creat cu scopul de a pregati tarile candidate pentru aderarea la Uniunea Europeana si, in plus, sa ajute la formarea unei zone de comert liber intre tarile asociate la UE.

Romania a aderat la acest acord in 1997. Odata cu foarte probabila integrare in Uniunea Europeana, in ianuarie 2007, Romania si Bulgaria trebuie sa paraseasca CEFTA.

Ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler sustine ca retragerea Romaniei din CEFTA nu va reduce proportia schimburilor economice si nu va afecta nici comertul cu tarile care inca ramin membre ale acestui acord.

“Noi avem un comert exterior care este in proportie de circa doua treimi cu tarile membre ale Uniunii Europene. In acest moment UE este principalul partener al Romaniei si este evident ca proportia din schimburile economice va continua sa creasca.

Probabil vom parasi anumite aranjamente de comert liber pe care le avem in prezent, dar acest lucru se va compensa odata cu intrarea noastra in alte sisteme de comert ale UE.

UE are un sistem de acord cu alte tari si alte regiuni decat cele pe care le avem noi in acest moment si cu care vom pastra un regim identic”, a explicat Winkler.

In opinia lui Iuliu Winkler, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana exportul romanesc va avea de castigat, in special prin exportarea produselor biologice.

“Avem o sansa in exportarea produselor BIO si aici este un domeniu care poate fi sustinut cu fonduri europene, pentru ca este un domeniu care se califica pentru aceste sisteme de sustinere".

In prezent, Romania exporta in tarile CEFTA indeosebi produse din categoria utilajelor electrice si electronice, din domeniul produselor chimice, inclusiv farmaceutice si cosmetice dar si autovehicule rutiere.

La capitolul importuri, Romania aduce din tarile CEFTA mai ales produse agricole, animale vii si produse chimice.

Tarile semnatare ale acordului CEFTA sunt Romania, Bulgaria, Macedonia si Croatia. Romania si Bulgaria vor renunta la CEFTA odata cu aderarea la Uniunea Europeana. In 2007, la CEFTA ar putea adera Republica Moldova si Albania.