Astazi am asistat la o sesiune bursiera destul de echilibrata, atat ca volume tranzactionate cat si ca fluctuatii de curs. Principalele actiuni au fost scutite de o volatilitate ridicata, in general au evoluat pe o linie stabila, ceea ce nu face decat sa consolideze si mai mult cresterile inregistrate in ultima perioada.

Au fost si cateva tranzactii mai mari, insa in general s-a facut mai putin, valoarea totala a tranzactiilor depasind cu putin 21 milioane RON. Indicii au scazut dupa deschidere, anuntand o sesiune bursiera de corectii negative, insa si-au revenit pe parcurs si pana la final n-au mai existat miscari importante.

Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie si astazi, cu un rulaj de 4,5 milioane RON. Au fost anuntate partile tranzactiei Deal de ieri, de 25 milioane actiuni: cumparatorul Banca Transilvania si vanzator BT Asigurari.

Deci un transfer in cadrul grupului, prin care banca si-a rascumparat o parte din actiuni, la care se aduna cele peste 9 milioane nesubscrise la majorarea de capital. Astfel, banca a anuntat astazi ca nu mai intentioneaza sa rascumpere actiuni pentru programul de fidelizare a angajatilor.

Reamintim ca sa aprobase la finalul lnii aprilie rascumpararea unui numar de 70 milioane actiuni. Astazi, cursul a scazut la deschidere cu circa 5%, la 1,06 RON/actiune. In mai putin de-a ora si-a revenit si cele mai multe actiuni s-au tranzactionat, pana la final, la 1,1 RON.

In segmentul petrolier liniste totala. Lichiditate moderata si miscari de mica amploare la nivelul cotatiilor. Rompetrol Rafinare (RRC) urcase la un moment dat pana la 0,0736 RON/actiune, a revenit insa rapid spre preturile de ieri si a inchis la 0,0728 RON (+0,4%). \

Petrom Bucuresti (SNP) a evoluat pe scadere pe aproape intreaga durata a sedintei, cu minimul in 0,5250 RON, si-a revenit la final si a inchis la fel ca ieri, la 0,52 RON/actiune.

Turbomecanica Bucuresti (TBM) se numara si astazi printre cele mai tranzactionate societati, repetandu-se scenariul de ieri. Astfel, dupa jumatatea sedintei a fost lansat un ordin mare de cumparare, de peste 2 milioane actiuni, care a dus cursul la maximul de 0,77 RON/actiune.

Probabil ca in aceasta saptamana vor fi raportate aceste tranzactii, favorizate de recenta dizolvare a asociatiei salariatilor.

Titlurile SIF au scazut dupa deschidere cu 1,5%-2% si nu si-au revenit decat spre final. La inchidere nu a ramas pe scadere decat SIF Muntenia (SIF4), la 1,42 RON/actiune (-1,4%). Castigatorul este SIF Oltenia (SIF5), cu o crestere de 1,3% la 2,3 RON/actiune, de asemenea cel mai tranzactionat titlu din piata, cu un rulaj de circa 4,5 milioane RON.

La SIF-uri aceasta stabilizare a cursurilor, venita in urma unor cresteri mari, nu poate sa fie decat de bun augur. S-a vazut in piata ca exista sustinere la cumparare, momentan pare destul de greu sa apara noi scaderi de amploare, iar cea mai sanatoasa evolutie pe termen scurt ceea ce s-a intamplat astazi.