Taxele pe proprietate vor creste ca urmare a unei propuneri a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) ca toate cladirile si terenurile sa fie reevaluate "la valoarea de piata".

Rezultatele noilor evaluari vor fi impuse treptat, intre 2008 si 2012. In acest interval, o parte dintre proprietari vor plati deja impozite "reale", in timp ce altii vor fi taxati in conformitate cu actualul sistem de impozitare pe valoarea declarata a imobilelor.

De exemplu, daca acum impozitul la un apartament cu trei camere din Drumul Taberei ajunge pana la 150 de lei pe an, din 2008 s-ar putea dubla.

Evaluarile, platite de primarii

"Evaluarea proprietatilor va fi scoasa la licitatie de fiecare administratie locala. Autoritatile locale sunt si cele care vor plati evaluatorul autorizat, pentru ca este interesul lor ca impozitele percepute sa fie mai mari", ne-a declarat Ion Dublea, consilier in cadrul ANCPI.

Pentru a grabi procesul, initial se va merge pe evaluarea globala a unor zone, de exemplu de dimensiunea cartierelor.

"Dupa ce se stabileste valoarea globala a unei zone, se face o corectura a valorii fiecarei proprietati in parte. Valoarea de piata a unui apartament creste, comparativ cu a unuia de la doua blocuri distanta, daca are acces mai usor la o statie de metrou, la o scoala buna, la magazine", a mai precizat Dublea.

Specialistii statului sustin ca, in functie de cerere si oferta, valoarea de piata a imobilelor din anumite zone ar putea sa scada intr-un an sau sa creasca in urma-torul. La randul lor, impozitele prea mari dintr-un oras vor genera migrarea proprietarilor spre zone mai ieftine.

Integral in EvZ