"Gigi Becali ar trebui sa multumeasca intregii clase politice pentru avantul care i l-a dat in sondaje "

Sondajele de opinie se intrec in a constata ascensiunea lui Gigi Becali si a partidului pe care acesta l-a achizitionat cu putin inaintea alegerilor din 2004. Se poate spune ca PNG a fost "achizitionat", intrucat patronul echipei Steaua s-a hotarat brusc ca vrea sa intre in scena politica, la luarea deciziei contribuind, se pare, si un bun prieten de al sau, din PSD.

Sa nu uitam ca Gigi Becali si-a dobandit notorietatea prin implicarea in fotbalul autohton, satisfacerea acestui "mic capriciu" de natura politica nefacand altceva decat sa-i consolideze prezenta in spatiul public.

PNG, condus vremelnic de fostul primar general al Capitalei Viorel Lis, nu avea creionata si nici nu are, pana acum, o doctrina, fapt ce ii vine ca o manusa "proprietarului" actual. Becali se poate misca lejer de la stanga la dreapta esichierului politic, abordand cu naturale-tea-i caracteristica rolul haiducului.

Succesul, in cazul sau, nu se bazeaza - asa cum se grabesc unii sa sustina - pe desele aparitii la televiziune sau, mai exact, pe spectacolul mediatic oferit de un miliardar "cu origine sanatoasa". Gigi Becali ar trebui sa multumeasca, mai degraba, intregii clase politice pentru avantul care i l-a dat in sondaje.

Cetatenii obisnuiti au vazut la lucru, timp de zece ani, social-democrati preocupati, deopotriva, de eliminarea saraciei, de limuzine, colectii de arta si masacre cinegetice. Ei au trait, de asemenea, aproape sase ani de "schimbare", cu guverne multicolore, scandaluri in coalitii, explozii de preturi si - mai nou - balbaieli in gestionarea unor catastrofe naturale.

Electoratul s-a convins si in ceea ce il priveste pe Corneliu Vadim Tudor si partidul sau, chiar daca nu a avut posibilitatea sa-i vada la palatele Cotroceni si Victoria. Lumea s-a plictisit de amenintarile furibunde ale liderului PRM la adresa "mafiotilor", niciodata identificati si infundati cu probe de netagaduit.

Iata cum Gigi Becali a ajuns sa dobandeasca, alaturi de pamanturile din Pipera, un teren electoral de peste opt procente. si nu este exclus ca brandul Becali sa se vanda si mai bine, pe fondul cronicizarii disensiunilor atat in zona puterii, cat si a opozitiei.

In timp ce politicienii au incercat, cu metoda strutului, sa ignore influenta pe care o exercita Becali asupra publicului, presedintele PNG a marcat punct dupa punct in planul imaginii.

Subconstientul colectiv a inregistrat ca Becali i-a demonstrat sefului ANAF, Sebastian Bodu, in stilul binecunoscut, ca este o nuca prea tare pentru puterile lui si ca statul ar fi bine sa nu mai "fure" cetatenii. Cu schimbul de terenuri facut la MApN, lucrurile sunt mai vagi in mintea omului simplu.

Acesta retine insa ca patronul Stelei a insistat mereu ca vrea sa faca din Ghencea o arena ca "soarele de pe cer", iar ministerul nu-i concesioneaza stadionul. Insusi presedintele Basescu a stat la un sprit tarziu cu Becali, dupa un succes in cupele europene. Iata cum se formeaza imaginea publica a liderului "Noii Generatii", inclusiv cu aportul adversarilor sai.