In emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, secretarul de stat in Ministerul Integarii Europene, Leonard Orban, a afirmat ca petitia celor 387 de euro-parlamentari nu va intra in raportul de monitorizare, pentru ca “politica privind adoptiile interne si internationale este o chestiune de suveranitate nationala”.

De aceea, singurul in masura sa schimbe ceva in aceasta privinta este statul roman. Dar, Leonard Orban a subliniat ca, in acest caz, autoritatile romane nu vor modifica legislatia privind adoptiiile internationale.

El a mai declarat ca acesta petitie nu este rezultatul lobby-ului american, ci reprezinta raportul de forte din Parlamentul european intre cei care doresc si cei care nu doresc ca Romania sa reinceapa adoptiile internationale.

Leonard Orban a sustinut ca exista o presiune evidenta facuta de grupurile de interese care doresc sa se reia adoptiile internationale. “Ei profita de faptul ca Romania se afla foarte aproape de aderarea la Uniunea Europeana.

De obicei, in aceste momente, in preajma luarii deciziei finale se fac fel de fel de presiuni incercand sa se forteze mana autoritatilor sa ia deciziile care sunt dorite”, a explicat acesta.