Simultan interesant in Imagoo.ro si "Evenimentul zilei": interviuri cu Catalin Tolontan,

redactor-sef la "Gazeta sporturilor", si Sorin Oancea, vicepresedinte Antena1 - stiri si director general - Antena 3.

Discursurile merita comparate. Tolontan: ofensiv, axat pe aceleasi teme ale libertatii de expresie bazate pe rentabilitate economica, povesteste cum a ramas "rau" la cererea publicului. Oancea: defensiv, glaznostist (recunoaste ca implicarea lui Dan Voiculescu in politica e un handicap pentru Antene), cautator de nuante.

Acum vreun an, am obtinut, tot in "Evenimentul zilei", raspunsuri asemanatoare, dar nu identice de la Sorin Oancea.

Morala povestii ar fi ca in trustul lui Voiculescu se canta pe mai multe voci. Sorin Oancea insusi o face: acum un an Antena 2 era un post de tineret, iar Antena 4, unul de teleshopping. 2-ul a devenit un proiect pentru barbati, iar 4 a intrat in emisie ca Euforia Lifestyle TV, canal de femei.

Despre Euforia s-a spus ca managementul Antenei s-a reorientat datorita rezultatelor slabe obtinute de alte canale de teleshopping.

Viziunea de business a managerilor lui Dan Voiculescu - sau lipsa acesteia - este insa doar o paranteza. Permanenta e problema amestecului lui Dan Voiculescu, tatal proprietarei Antena 1, in Observatorul aceleiasi. Oancea nu neaga telefoanele primite de la acesta. Reiese ca e vorba de un handicap pe termen lung al Antenei 1.

Unul care nu afecteaza ratingurile, dar darama prestigiul la care lucreaza profesionisti pe care ii cunosc si apreciez.

Cu aceasta constatare putem reveni la paralela Tolontan vs. Oancea. Catalin Tolontan conduce o gazeta sportiva care e lider de piata (umar la umar cu "Pro Sport") si, paradoxal, a dobandit o buna reputatie politica, prin investigatii precum aceea referitoare la salile de sport construite de guvernul Nastase.

Sorin Oancea e responsabil de "motorul" stirilor de la Antene si nu se poate situa decat in defensiva fata de ceea ce el insusi recunoaste ca amestec al lui Dan Voiculescu la Observator.

Oare o fi vorba numai de perceptia publica a celor doi manageri? O fi mai multa presiune de la Voiculescu pe Antene, care sunt televiziuni? Sau, mai simplu: Tolontan e bataios si vertical, iar Oancea, supravietuitor si dispus la concesii? Sau, in fine, si mai simplu: Voiculescu ar trebui sa priceapa odata si-odata ca telefoanele pe care le da ii distrug business-ul si reputatia?

Presupunand ca ar mai avea asa ceva.