Autoritatea pentru Valorificarea Activelor statului a anuntat la inceputul saptaminii recuperarea unei datorii de aproximativ 15 milioane de dolari din vanzarea unor active ale S.C Fortus S.A Iasi si S.C. Baneasa S.A Voluntari. Ceea ce reprezentantii AVAS au omis insa sa mentioneze este valoarea reala a sumeleor pe care le are de recuperat de la cele doua companii.

In ciuda insistentelor HotNews.ro, Directia de Comunicare a Autoritatii nu a putut oferi un raspuns in acest sens.

AVAS a organizat o licitatie pentru recuperarea unor datorii preluate de Autoritate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Electrica Moldova, Distrigaz Nord, datorii detinute de AVAS si ceilalti creditori asupra celor doua societati comerciale.

In cazul FORTUS S.A. Iasi s-a vandut un teren in suprafata totala de 40.827,71 mp, partial ocupat de cladiri, situat in Iasi, b-dul Poitiers nr. 10, jud. Iasi.

Pentru recuperarea datoriei BANEASA (IPRS) S.A. Voluntari, AVAS a scos la vanzare prin licitatie publica trei active. Suma totala obtinuta pentru cele trei active este de 29,2 miliarde lei (10 milioane USD).

Intrebarea inerenta in cazul acestei actiuni a AVAS este suma totala ce trebuie recuperata. Reprezentantii Directiei de Comunicare a AVAS au precizat insa pentru HotNews ca suma totala obtinuta in urma vanzarii e de 1.5 ori mai mare decat cea de la care pornise licitatia dar nicidecum totalul datoriei.