Cine e? Ministru al Armatei. Penelist. A dat drumul cronometrului cu nunaratoarea inversa pina cind armata nu mai e obligatorie. S-a casatorit cu Bijboaca. Altceva? Dupa taceri si mediocritati, Atanasiu a propus retragerea armatei noastre din Irak. Miscarea pute a politica, dar asta e, Basescului, penelistul i-a luat aerul Cotroceniului.

Despre "fiu de bou"

Teodor Atanasiu: V-am spus ca nu va primesc decit daca veniti de mina cu cel care a scris in ziarul dumneavoastra ca sint “fiul unui bou”.

Reporter: Eu sint.

T.A.: De ce ati scris?

Rep.: Lipsa de stil. Saptamina trecuta se epuizasera injuraturile la adresa dumneavoastra. Asta ramasese vacanta. Bou, nebou, fiu de bou si ardeleanca, dar de ce ati faptuit-o, dom ministru?

T.A.: De ce am intrat in politica?

Rep.: Nu, de ce ati cerut retragerea Romaniei din Irak?

T.A.: Eu cred ca acest lucru e firesc si se va intimpla. Priviti cum cei carora le-am indoit axa, au declarat chiar ei ca se retrag, tot in 2007. Se retrage toata lumea de acolo, fiindca misiunea se incheie, iar Rominia este, ca prezenta in Irak, a patra forta mondiala si va deveni la anul a treia.

Singe si buget

Rep.: Dar de ce faceti dumneavoastra intrigarii politice pe singele si oaselor mortilor nostri din Irak?

T.A.: Nu cred ca m-ati auzit pe mine vorbind despre singe si morti. M-ati auzit doar de riscuri sporite o data cu plecarea trupelor italiene de acolo. Am vorbit de resurse, de bani, am vorbit despre faptul ca ministrul de finante vota pentru raminerea trupelor, dar nu ne dadea bani pentru hrana lor.

Rep.: Ma scuzati. Asta care e la finante e si in penele cu dumneavoastra.

T.A.: Da, si nu a respectat nici decizia partidului si care nu a alocat fondurile.

Rep.: Asta e prieten cu Tariceanu, cu care ati complotat scoaterea trupelor din Irak.

T.A.: O fi prieten. Nu stiu. Eu am niste obligatii legale.

Rep.: I-ati dat peste ochi lui Basescu, de fapt.

T.A.: Obligatia mea era sa fac o propunere. Obligatia mea era sa fac o propunere rationala, nu una pe placul unora. Iar ratiunea spune ca atunci cind pleci la lupta trebuie sa ai cu ce, de ce si pentru ce. Lipseau aceste considerente. Era doar argumentul prieteniei nemasurate asa si pe baza asta trebuia sa continuam. SI eu am prietenii nemasurate, dar daca nu am resurse nu pot sa fac nimic.

30 iunie

Rep.: Stati asa. Deci, Tariceanu cu Atanasiu arunca bomba, dar uita ca trebuia vorbit in ograda guvernului si partidului. Ba, Sebi, da-o dracului!

T.A.: Am vorbit in cadrul institutional. Nu au fost comentarii, dar nu s-a implinit nimic.

Rep.: adica ati latrat degeaba si buboiul s-a facut mare pina s-a spart.

T.A.: Nu, eu trebuia in CSAT, pina in 30 iunie, sa fac propunerea privind raminerea sau nu in Irak. Aceasta propunere trebuia facuta, era un demers oficial de reinnoire daca vreti a participarii noastre in teatrul operational de acolo. Tinind cont de retragerea italienilor, de preluarea treptata a puterii de catre armata irakiana, de resursele noastre, am facut propunerea respectiva. Toate armatele au un calendar al retragerii.

Restaurantul in viata propunerii

Rep.: Domnule Atanasiu, nu ati planuit retragerea la crisma, cu Tariceanu, ca ati fost cu totii la crisma?

T.A.: Nu, nu, eu nu am fost la restaurant.

Rep.: Nu a fost o retragere de weekend? Cum erau arestarile de vineri seara...

T.A.: Nu, nu, eu am explicat foarte clar, dar nimeni nu a auzit, s-au cutremurat axe, au inceput sa devina oamenii, boi, cam asta a fost.

Rep.: Nu boi, fii de boi..

T.A.: Ma rog, fii, cam asa merg catalogarile in Romania.

Rep.: SI cel mai prost ministru al Armatei.

T.A.: SI cel mai prost om din Romania. Dupa altii, insa am fost un exemplu de om care nu trebuie sa ia o decizie umilindu-se in fata cuiva. Au fost diverse reactii. Pentru mine, cel mai important e ca desbaterea a inceput si ca vom avea si noi un calendar al retragerii. Sint convins ca altfel vom fi bugetati, altfel vom alege prioritatile.

Eu nu am fost foarte suparat cind Tony Blair a anuntat retragerea Marii Britanii. Nu m-am putut supara nici pe presedintele polonez care a anuntat retragerea din teatru.

Rep.: Sinteti in razboi, nu in teatru.

T.A.: Noi nu avem interventii de razboi acolo, ci interventii tip asigurare pace, interventii medicale, de tip umanitar pe relatia cu civilii.

Populism

Rep.: Nu aveti sa va reprosati nimic?

T.A.: Nimic.

Rep.: Aveam o relatie cu americanii, mai moare unul de-al nostru...liniste, banalitate.

T.A.: Relatia cu americanii nu va avea de suferit. Vedeti ca si americanii se retrag masiv de acolo. Daca regret ceva e ca nu am facut si o masa rotunda cu multii formatori de opinie din Romania care sa se exprime in cunostiinta de cauza si nu emotional. Majoritatea s-a exprimat emotional, fara sa aiba informatia necesara. Din cauza asta a iesit circus.

Rep.: N-a fost populism?

T.A.: Cu deciziile majore ale unei tarii poti sa cistigi sau sa pierzi popularitatea. Asta nu inseamna ca nu putem lua decizii politice numai ca sa nu mai fim populari. Poti fi circotas astfel, dar am inteles ca Circotasii adevarati sint la Prima Tv.

Rep.: Deci nu a fost un aranjament la gratar cu motoretele sI nevestele.

T.A.: Daca era un aranjament de weekend ministerul apararii nu trebuia sa lucreze nimic, fiindca propunerea a venit din cadrul ministerului.

Subordonati foarte curajosi

Rep.: Dar de cind aveti subordonati asa curajosi, ca pina mai an nu erau asa curajosi.

T.A.: Ei nu trebuie sa fie rationali, nu curajosi. ei trebuie sa vada cit ne intindem sub plapuma ca sa nu depasim suprafata plapumii.

Rep.: De ce nu ati facut publice aceste detalii privind bugetul pina acum?

T.A.: Eu am fost acuzat ca nu am facut publica propunerea inainte de a o face publica la masa decidentului. Acum dumneavoastra ma acuzati de ce nu am facut publica aceasta propunere inainte ca eu sa decid ca fac propunerea.

Rep.: Nu-mi da bani prietenul de la finante.

T.A.: Scandalul nu duce la nimic, iar populatia nu are de unde sa-mi dea bani. Eu am ridicat problema in Guvern si la Comisia de Aparare. Nimeni nu a fost dispusa sa discute decit emotional.

Rep.: Domnule Atanasiu, dumneavoastra intii atI gasit lovitura de dat lui Basescu sI dupa aia atI descoperit sI argumentele de acest fel.

T.A.: Eu va inteleg temerea privind procentele liberale, dar nu trebuie s-o aveti fiindca documentele care justifica aceasta propunere sint datate inainte.

Priceperea prin minister

Rep.: Va pricepeti pe aici prin minister?

T.A.: Lumea zice ca da, dumneavoastra ziceti ba.

Rep.: In minister, te pacalesc generalii!

T.A.: Daca ai abilitati manageriale stii exact ce sa le ceri. Or mai fi si sincope, si omisiuni, pina cind le ceri documentele sI documentele vorbesc cel mai bine.

Rep.: Cu Badalan va intelegeti?

T.A.: Sigur, pina la acel incident pe care l-am avut in cadrul comisiilor, cind l-am avertizat ca dezinformeaza parlamentarii si ca rolul unui militar e sa spuna adevarul nu sa prezinte lucrurile politic.

Rep.: Poate vulpea asta batrina stie adevarul si dumneavoastra umblati cu politicul.

T.A.: Nu, acolo am dovedit-o. Era vorba de scandalul telegramelor, ori dumnealui in loc sa-mi spuna despre telegramele care ar fi cutremurat mari personalitati politice, dumnealui mi-a spus doua bancuri, la unul chiar am ris.

Plimbarile de generali

Rep.: Cum se intimpla ca aceiasi generali prosti se muta dintr-o functie in alta, aia dati afara pe vremea lui Pascu, apar competenti pe vremea lui Atanasiu.

T.A.: E un fenomen firesc pe actuala organizare. Eu de un an de zile astept sa mi se aprobe organigrama cea noua, fiind singurul minister organizat prin lege. Haideti sa va spun despre generali. Sint vreo 200 pe actuala organigrama si sint vreo 90 activi, in functie. Deci, trebuie sa-I invirti de pe o functie pe alta daca vrei sa faci fata.

Rep.: Dar un sergent mai destept nu e bun?

T.A.: sergentii nu pot sta pe post de general.

Rep.: Toti aia, incremenitii...un tip destept prin armata asta nu exista?

T.A.: Sa va mai spun de ce se rotesc. Un general, conform legii, nu are voie sa stea mai mult de patru ani pe o functie.

Rep.: Hahahaha.

T.A.: De asemenea, un militar nu are voie sa ocupe decit o functie cu un grad mai mare decit propriul grad. Asta e legea, eu vreau s-o schimb. Zace de un an in parlament.

Rep.: Nu simtiti nevoia unuia de 30 de ani pe aici?

T.A. Veti vedea legea!

Rep.: Sper ca nu ne trezim cu fiul unui general, nepotelul altuia.

T.A.: Eu nu cunosc arborele genealogic al celor din armata, dar cu siguranta, daca omul acela merita, va fi aici, dar nu va fi regula ca nepotii si fii sa stea in frunte.

Cind jos Badalan?

Rep.: Cind il datI jos pe Badalan?

T.A.: Pe Badalan nu-l da jos ministrul, il da jos seful statului, dupa ce i se propune de catre prim ministru si ministrul armatei. Deci, miine, nu!

Rep.: Domnule Atanasiu, pe ministrul apararii cind il dati jos?

T.A.: Premierul il da jos. O mai poate face partidul, daca-mi retrage sprijinul.

Rep.: SI cu Medar si cu Badalan o intoarcetI cum vreti dumneavoastra. Sinteti incapatinat.

T.A.: Poate, mie imi place sa se respecte adevarul, nu-mi place sa accept sa fie dezinformata opinia publica si nu-mi place ca ofiteri romani sa intre intr-o polemica politica. Ei trebuie sa astepte sa vada decizia politica si apoi s-o aplice.

Rep.: Au zis ca e mai greoi Atanasiu...

T.A.: E problema lor ce au crezut, desi la capacitatea intelectuala creionata de media in aceste zile ar fi trebuit sa tac, sa-mi vad de treaba. Eu prefer sa nu tac.

English language

Rep.: Stiti engleza?

T.A.: Stiu engleza cit sa nu ma fac de ris in fata unor ministri, de aceea apelez la translator. Nu aduc nici un prejudiciu.

Rep.: Domnule ministru, noi intram in UE, in Nato sintem!

T.A.: A fost optiunea politica a partidului, el a ales un om bun la management si nu unul bun la engleza. Data viitoare, alt partid va pune un lingvist.

Bijboaca

Rep.: Aveti o Bijboaca frumoasa!

T.A.: Multumesc. Din ziarul Catavencu rezulta ca am o vaca...deci ati vazut si vaci frumoase. Nu m-am suparat cind e satira, dar cind a devenit ofensa la adresa familiei, mi s-a parut prea mult.

Rep.: Pai, nu aveai ce sa-I spui unuia care o da in balarii!

T.A.: Credeti ca daca eu in argumentatia mea catre CSAT as fi scris ca sint niste boi cu familiile, amantele voastre as fi cistigat mai multe?

Rep.: Iubiti?

T.A.: Da, sint o persoana vie.