Guvernul a decis miercuri, 12 iulie, majorarea punctului de pensie cu 5%, incepand cu 1 septembrie 2006, a anuntat ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu.

„De cresterea valorii punctului de pensie vor beneficia aproximativ 4,4 milioane de persoane, inclusiv pensionarii ale caror pensii nu au fost majorate ca urmare a procesului de recalculare. In aceasta situatie sunt aproximativ 1.150.000 de persoane”, a afirmat ministrul Gheorghe Barbu.

Potrivit comunicatului de presa al guvernului, din analiza efectuata de Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor a rezultat ca exista o buna colectare si executie a bugetului, fapt care permite majorarea punctului de pensie cu 5% incepand cu 1 septembrie, si nu cu 3%, asa cum se stabilise anterior.

Ministrul Gheorghe Barbu a adaugat ca se ia in calcul, pentru anul viitor, majorarea punctului de pensie cu un procent mai mare decat cel estimat anterior de catre Guvern. „Luand in calcul si urmarind evolutia cheltuielilor si veniturilor bugetului asigurarilor sociale vom revedea intentia de majorare a punctului de pensie pentru 2007.

Daca aveam initial in vedere cresterea punctului de pensie cu 10-12 %, cred ca acum putem discuta de un procent mai mare”, a afirmat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a apreciat ca efortul bugetar pentru cresterea valorii punctului de pensie este de aproximativ 2.000-2.500 miliarde lei vechi.