Guvernul vine in sprijinul institutelor de cerctare prin lansarea programului Impact. In sedinta de miercuri, ministrii au aprobat un program de cercetare si dezvoltare menit sa stimuleze cresterea competitivitatii economice. Programul Impact incurajeaza dezvoltarea propunerilor de proiecte de cercetare in domeniul economic, care sa fie finantate din fondurile structurale.

Acesta se va derula in perioada 2006-2010 si va contribui la cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Fondurile care vor finanta Programul provin de la bugetul de stat iar sumele se aloca anual prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Minimum 95% din aceste fonduri vor finanta nerambursabil proiectele selectate, iar maximum 5% vor fi folositi pentru conducerea programului.

Hotararea de Guvern prevede ca acesti 5% pot fi cheltuiti numai in anumite scopuri, precum promovarea Programului Impact la nivel national si regional, achizitionarea serviciilor specifice necesare implementarii dar si evaluarii Programului, dotari logistice, etc.

Programul are ca strategie identificarea perspectivelor de dezvoltare economica, tehnologica si de inovare a agentilor economici in vederea cresterii competitivitatii lor la nivel international. De asemenea, se urmareste identificarea noilor oportunitati de afaceri cat si consolidarea si extinderea parteneriatelor in procesul de elaborare a propunerilor de proiecte.

Astfel, prin Impact se vor promova proiectele prin care se va oferi consultanta de specialitate pentru pregatirea documentelor necesare aplicatiilor pentru proiectele de cercetare-dezvoltare in domeniul economic (planuri de afaceri, studii de piata, studii de impact, etc.). De asemenea vor fi finantate si proiectele care vizeaza studii pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) va coordona activitatile prevazute de acest program prin Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”.

Actul normativ stipuleaza ca procedura de selectie a proiectelor trebuie sa fie competitiva, iar coordonatele ei specifice vor fi aprobate prin decizie a presedintelui ANCS si publicitate pe site-ul acestei institutii.

In vederea cresterii capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare, atat comunitatea stiintifica cat si reprezentantii agentilor economici din Romania trebuie sa iti dezvolte abilitatea de a valorifica rezultatele cercetarii in proiecte eligibile pentru finantarea cu fonduri structurale.

De asemenea, este nevoie de diseminarea informatiilor cu privire la oportunitatile de finantare oferite prin fondurile structurale dupa aderarea Romaniei la UE. Programul va contribui substantial la realizarea acestor obiective.

Programul Impact este gandit pentru a contribui la indeplinirea obiectivului Strategiei de la Lisabona a Uniunii Europene: cresterea competitivitatii economice a UE prin cercetare, dezvoltare si inovare.

Obiectivul strategic al Strategiei de la Lisabona este de crestere si dinamizare a competitivitatii economice, prin sustinerea economiei bazata pe cunoastere („knowledge-based economy), capabila a genera o crestere durabila, concentrata pe ocuparea pietei de munca si pe crearea premiselor pentru coeziune sociala.