In urma deciziei de reducere cu 40% a tarifelor de interconectare, Vodafone Romania intentioneaza sa actioneze in judecata Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii. In replica, surse din cadrul ANRC au declarat pentru HotNews.ro ca Autoritatea ia in calcul varianta aplicarii unei amenzi, companiei Vodafone, ce poate ajunge la 5% din cifra de afaceri.

In data de 10 iulie ANRC a decis ca tarifele de inter-conectare in retele mobile sa fie reduse cu 40%. Decizia a provocat nemultumirea celor doi mari operatori din piata, Vodafone si Orange, cele doua companii declarand ca decizia ANRC e „incorecta” si “neviabila”.

Prin intermediul unui comunicat remis HotNews.ro in data de 10 iulie, reprezentantii Vodafone apreciau ca incorect modul de calcul al tarifelor de inter-conecatre intrucat subestimeaza costurile reale ale operatorului.

Reprezentantii ANRC spun ca Orange si Vodafone nu si-au respectat obligatia legala de a pune la dispozitia ANRC un model de calculatie a costurilor de tip top-down si ca demersul Vodafone este imoral.

“In contextul ultimelor declaratii ale Vodafone, trebuie sa mentionam faptul ca Orange si Vodafone nu si-au respectat obligatia legala de a pune la dispozitia ANRC un model de calculatie a costurilor de tip top-down. Amenda pe zi de intarziere pentru nefurnizarea metodologiei acestui model curge din septembrie 2004.

In aceste conditii, consideram imoral demersul Vodafone de a contesta rezultatele modelului ANRC invocand propria culpa, respectiv lipsa corelarii cu costurile de detaliu, asa cum acestea s-ar regasi in evidentele interne, atata timp cat nu a furnizat aceste informatii, in ciuda obligatiei legale”, se arata intr-un comunicat de presa al ANRC.

Autoritatea de Reglementare a mai precizat ca si-a afirmat si isi reconfirma disponibilitatea de a lua in considerare modelul de calculatie a costurilor elaborat de fiecare dintre cei doi operatori pe baza unor date contabile de detaliu, si de a reconcilia acest model cu modelul „bottom-up” dezvoltat de ANRC.

ANRC analizeaza in prezent, optiunea aplicarii in sarcina Vodafone a unei amenzi de pana la 5% din cifra de afaceri, pentru nefurnizarea modelului de calculatie a costurilor de tip top down.

Numarul total al clientilor Vodafone depaseste 6,3 milioane iar veniturile companiei insumau la sfarsitul anului fiscal 2005 peste 1 miliard de dolari. In privinta venitului mediu pe utilizator valoarea a atins o medie de 13.9 dolari.

Profitul Operational Inainte de Depreciere si Amortizare (EBITDA) a atins valoarea de 510.5 milioane USD, iar EBITDA ca procent din venituri a fost de 50.62%.