La revedere, tigari BT ascunse in rezervorul masinii, castraveciori murati vanduti la suprapret si zacusca fara egal adusa cu mari, mari eforturi de la vecinii din sud!

Adio, antene indreptate spre Bulgaria pentru programe TV cu mai putini purici comunisti!

Gata cu fratia romano-bulgara si amintiri comuniste despre micul trafic pe ruta Sofia-Bucuresti. Gata, s-au dus vremurile cand ii puneam la rana pe fratii nostri sudisti intru cauza socialismului multilateral dezvoltat! Acum traim deja in epoca razboiului pe turisti.

Tonul l-am dat noi, baietii smecheri, prin vocea Ministerului de Externe. In sfaturile de calatorie adresate romanilor care isi fac drum spre Vama Giurgiu, ministerul a avut grija sa strecoare o avertizare parsiva, ceva cu tenta al-Qaida.

Ea suna cam asa: frati romani, este treaba voastra daca ocoliti Mamaia sau Neptunul si va stabiliti resedinta de vacanta la Albena ori Nisipurile de Aur. Insa nu uitati un lucru: Bulgaria e tara de risc din categoria Iranului! Frumos compliment, nu? Pai, ce sa inteleaga turistul roman satul de sutii nostri profesionisti?

Ca daca vrea concediu pe litoralul bulgaresc va trebui sa ia in calcul, pe langa berea ieftina la malul marii, si un desert cu proiectile gatite in bucataria traditionala a familiei Bin Laden! In concluzie, alegi plaja bulgareasca, risti! E de la sine inteles ca sfaturile de calatorie gandite de elegantul nostru minister sunt reflexul unei frustrari legendare.

Este un fel de capra vecinului, in varianta diplomatica, provocata de criza turismului romanesc si relansarea turismului bulgaresc. Puse in balanta, cele doua tendinte produc o frustrare zdravana pentru politicienii si diplomatii nostri.

O frustrare care, omeneste vorbind, poate provoca si atacuri diplomatice camuflate, cum este si cel al sfaturilor de calatorie antibulgare. Asadar, sa intelegem supararea domnilor de la MAE si sa trecem la fondul problemei: ce vina au bulgarii pentru ca plaja noastra se stramba la turisti? Niciuna.

Ne bagam unghia-n gat atunci cand altii au succes, dar nu suntem in stare sa ne uitam in curtea nationala si sa aflam ce ne-a adus in halul in care suntem.

Ce se intampla cu litoralul romanesc este poate cea mai crunta expresie a neputintei, incompetentei si iresponsabilitatii romanesti. OK, sa spunem ca pana prin ‘98-2000 toti baietii destepti si-au fixat atentia si maiestria pe hotie. Au dat tunuri dupa tunuri, au uns politicieni locali si centrali, au pus mana pe hoteluri, plaje, locatii.

Dar de cand s-a epuizat zestrea turistica a statului ne-am fi asteptat sa vedem macar cateva roade ale hotiei. Ceva in genul Las Vegasului, cel mai prolific exemplu de metamorfoza a raului in bine: din metropola mafiei de cazinouri in cea mai kitsch-luxoasa atractie a planetei, din bani murdari in bucurie pentru ochii tuturor.

La noi insa pare ca suntem captivi inca in epoca acumularii primitive de capital prin tunuri. Si cine stie cat mai avem de respirat pana se va fi consumat aceasta trista perioada.

Am sperat in naivitatea noastra proverbiala ca amatorii politicii vor pune capat trecutului infiorator si vor ridica temelia unui turism provocator! Ca se vor aseza cu totii la masa si vor pune la bataie un plan revolutionar.

Mai ales ca Dumnezeu a pus de mult la bataie partea lui de actiuni in natura; ne-a dat mare, plaja, munti, delta. Degeaba! Inca ne batem joc de generozitatea Lui! In loc de proiecte viabile auzim de palmieri crescuti in gradina lui Agathon si plantati pe mosia lui Mazare.

De plaje inchiriate oricui numai meseriasilor in turism nu. De acelasi monoton meniu cu mici si ciorba de burta. De smecheri pregatiti sa te „faca” la tot pasul. Fara „all inclusive” si alte servicii moderne. Fara calitate si preturi accesibile.

Intre timp, vecinii nostri de la sud isi vad de drumul lor. Au convins marile companii germane de profil sa bage bani pe litoralul bulgaresc.

Rezultatul il pot vedea toti cei care trec prin Albena, Nisipurile de Aur sau Balcic. Calitate la preturi tare cumsecade. Sunt locuri de unde poti admira distanta care se crapa intre litoralul bulgaresc si cel romanesc la Marea Neagra.

Nu intamplator se golesc plajele noastre si se umplu ale lor. Nu intamplator si romanii incep sa descopere nisipul bulgaresc. Nu intamplator Mamaia se muta la Albena.