Partidele de buzunar sint ecoul pitigaiat al celor mari. Joaca lacom si previzibil. Paraziteaza idei generoase, le compromit golindu-le de continut, isi negociaza banul la singe. Bizareria lui Talpes are din toate cite putin.

Botezat Uniunea Populara Social-Crestina, avortonul fostului consilier iliescian va intra in competitie cu alte creaturi pestrite din divizia C a politicii pe culoarul cetos al crestin-democratiei.

Curtata intr-o vreme si de mascariciul desuet Vadim Tudor, crestin-democratia romaneasca a adunat in jurul ei caricaturi sinistre: Gigi Becali, mascariciul in voga, Piedone, mascariciul-inspector, fost pesedist intrat in PNTCD. Lor li se adauga astazi Ioan Talpes, istoricul favorit al lui Ilie Ceausescu.

Cum s-au schimbat vremurile... Acum citiva ani, Iliescu si Talpes ar fi dat oricite bite de miner in capul PNTCD pentru a implini visul de aur al comunistilor: compromiterea definitiva a partidelor istorice. Teza nu mai este azi valabila. Ea era obsesia epocii Iliescu, iar taranistii au murit de moarte buna o data cu ea. Astazi, in spiritul vremurilor, cine se pricepe scoate bani si din cadavre.

Partidul Popular European, cea mai puternica grupare din Parlamentul European, este dispus sa finanteze coagularea unei miscari popular-crestine in Romania, tara care va furniza, la rindul ei, europarlamentari. Fostul sef al SIE a reusit, Dumnezeu stie cum, sa-si faca relatii puternice in crestin-democratia europeana.

O tara intreaga a ramas cu sprinceana ridicata acum citeva luni, cind Talpes s-a pozat radios la brat cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. In baza acestor bune relatii, Talpes spera sa fie primit in PNTCD, insa tentativa de infiltrare a partidului a esuat din cauza protestelor interne.

Prin urmare, Talpes a ales a treia cale, clonind un mic PNTCD. Cine stie, poate ii mai trimite Dumnezeu un semn lui Gigi Becali si mai cumpara un partid. Gigi a dat semne ca este dispus sa cumpere „crestin-democratie“ la vrac, cind a angajat discutii cu Victor Ciorbea.

Traditia politica arata ca, in Romania, un partid de buzunar poate folosi cindva, cuiva, nu se stie niciodata. Iata: Gusa negociaza „partidul celor doi“ cu PSD, Roman vinde si el conserve goale pe piata social-democratiei, Felix face bani cu un partid de 1%, iar un grup de partide din divizia C a format ieri Alianta fantomelor.

Cine stie, poate are nevoie un Iliescu, un Gigi, un Vadim de ea. Care o da mai mult. Ar putea fi ultima strigare inainte de UE. Reteta succesului in divizia C a politicii este, ca si in afaceri, sa nu ratezi momentul oportun. Cel putin un lucru e sigur: in politica, exista viata si dupa moarte.