Vanzarea activelor MTS Leasing GmbH va fi cel mai probabil incredintata unei persoane juridice romane, conform unor surse apropiate administratorului judiciar german. Aceasta aprobare va fi ceruta Adunarii creditorilor la urmatoarea sedinta a acesteia.

Societatea “vanzatoare” a fost infiintata in iunie 2006 si face parte din categoria denumita in Romania drept “firma de apartament”. Ea este detinuta in proportie de peste 99% de doua companii cu sediul in Delaware, SUA, conform Oficiului Registrului Comertului.

Exista si asociati fondatori persoane fizice: un olandez (care este si administratorul firmei) si doi romani, fiecare contribuind cu 0,01% la capitalul social. Obiectul principal de activitate declarat la Registrul Comertului il constituie “Creditare pe baza de contract (leasing financiar)”.

Identitatea actionarilor companiilor de peste ocean nu poate fi precizata, avand in vedere ca Delaware este un paradis fiscal, unde se pastreaza confidentialitatea asupra actionarilor societatilor comerciale.

Tranzactia dintre MTS si firma “vanzatoare” ar permite “valorificarea” activelor MTS la un pret mult inferior valorii lor reale. In acest fel, creditorii MTS ar urma sa fie despagubiti din pretul derizoriu, in timp ce revanzarea activelor de catre cumparatori va genera profituri substantiale.

Dar de acesta vor beneficia mai mult ca sigur actionarii misteriosi ai societatilor din paradisul fiscal Delaware...