Sedinta de joi a inceput bine, cu usoare cresteri de curs. De scurta durata insa, fiindca tendinta generala s-a modificat in sens negativ, mai accentuat in segmentul SIF. Indicele BET-FI inchide astfel sedinta pe o scadere de 3,9%, in conditiile unor volume destul de bune de tranzactionare la SIF-uri.

Valoarea tranzactionata in intreaga sedinta a fost in crestere fata de ieri, de circa 33,5 milioane RON.

Segmentul bancar a fost de asemenea afectat de scaderi de curs, mai vizibile la BRD-GSG (BRD), care a inchis la 16,1 RON/actiune (-1,8%), dupa ce aproape toata sedinta a evoluat in jurul pretului de inchidere de ieri. Cursul titlurilor Banca Transilvania (TLV) a atins minimul la jumatatea sedintei, cand a coborat la 1,08 RON/actiune.

Ulterior si-a mai revenit si a inchis la o scadere de doar 0,9%, la 1,1 RON/actiune.

Este randul segmentului petrolier sa aduca surprize placute la bursa. La Petrom Bucuresti (SNP) a fost lansat un ordin mai mare de cumparare la jumatatea sedintei, care a achizitionat intreaga oferta afisata la 0,5150 RON/actiune. Astfel, astazi s-au tranzactionat peste 4,5 milioane de actiuni SNP, mai mult decat media ultimelor zile.

Astfel, cursul a reusit sa se stabilizeze la 0,5150 RON, unde la finalul sedintei nu mai exista oferta afisata in piata.

Insa adevarata performanta este cea a titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC). Fara a avea o lichiditate foarte buna, RRC a inchis astazi la 0,0771 RON/actiune (+2,9%, cea mai mare crestere din intreaga piata).

O volatilitate ridicata s-a inregistrat dupa deschidere la cursul RRC, cand a urcat brusc la un maxim de 0,0790 RON, dupa care a cazut la fel de rapid spre 0,077 RON.

La SIF-uri au aparut astazi mai multi vanzatori in piata, au avut loc scaderi accentuate de curs la jumatatea sedintei, usoare reveniri si o noua cadere spre final. Astfel, in medie se inregistreaza deprecieri in medie de 4% in segmentul SIF.

Cel mai mult au scazut SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), fiecare cu 4,6%, anuland astfel cresterile de ieri. De asemenea, SIF 5 a fost cel mai tranzactionat titlu din intreaga piata, cu un rulaj de 8,5 milioane RON.