Pe langa faptul ca emitentii puternici se lasa asteptati la cota Bursei romanesti, absenta de la tranzactionare a unor instrumente financiare prezente, insa, pe multe dintre pietele invecinate - reprezinta un motiv in plus de nemultumire pentru investitorii romani.

Potrivit unui sondaj realizat de SSIF Vanguard, 28% dintre jucatorii la bursa si-ar dori tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a indicilor bursieri, 23% asteapta listarea titlurilor de stat, iar 18% dintre repondenti considera ca bursa noastra ar deveni mai interesanta daca ar include si obligatiunile ipotecare.

si tranzactionarea certificatelor de depozit sau a garantiilor ar aduce un plus de noutate la bursa. "Pentru unele dintre aceste instrumente, Bursa de Valori Bucuresti este mai avansata cu pregatirile, pentru altele, acestea intra in portofoliul ofensivei viitoare.

Din pacate, Bursa nu poate sa ofere decat tiparul pentru ca aceste instrumente sa poata fi tranzactionate, un cadru normativ, legislativ, insa finalizarea este determinata de existenta unor entitati care sa le emita", spune presedintele BVB, Septimiu Stoica.

Tranzactiile cu indici ar conserva mai bine investitiile

Tranzactionarea indicilor este legata de doua clase de produse: contractele derivate si produsele structurate. "Daca se va finaliza fuziunea cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS), fiecare indice va fi mai usor de tranzactionat. Daca nu, vom incerca sa facem acest lucru cu resursele noastre, desi inseamna eforturi mai mari", explica presedintele BVB.

Referindu-se la indicii pe produse structurate, Septimiu Stoica a explicat ca acestia ar permite investitorilor conservarea principalului investit (sau a unei parti din principal), si, suplimentar, cu riscurile de rigoare, un randament, in functie de evolutia unor active ale pietei de capital.

Solutie de compromis pentru titlurile de stat

In ceea ce priveste titlurile de stat, tranzactionarea acestora la bursa este blocata de ani buni, din cauza divergentelor iscate intre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In vreme ce banca centrala a sustinut ca depozitarul titlurilor de stat sa apartina pietei bancare, CNVM a agreat doar varianta Depozitarului Central, iar reprezentantii BVB au afirmat in repetate randuri ca sistemul tehnic le permite efectuarea procedurilor de compensare-decontare. "Chiar astazi (n.r. - ieri) am avut o intalnire cu reprezentantii MFP.

Lucrurile par sa fi avansat si, daca se vor accelera procedurile, este posibil sa avem titlurile de stat la bursa chiar din toamna. Consideram ca este bine sa depasim acest blocaj si sa gasim o solutie practica, fie ea si de compromis. Indiferent unde ar fi depozitate, trebuie sa facem tot posibilul sa le aducem pe piata de capital", ne-a declarat Septimiu Stoica.

Articol integral in Adevarul