In conflictul tarifelor de interconectare, reglementatorul analizeaza posibilitatea unei amenzi de pina la 5% din cifra de afaceri a companiei. La rindul ei, Vodafone tiraste ANRC in justitie.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) analizeaza optiunea aplicarii unei amenzi de pina la 5% din cifra de afaceri companiei Vodafone Romania, potrivit unui comunicat al institutiei. Autoritatea sustine ca posibila amenda este motivata de faptul ca operatorul de telefonie mobila nu a furnizat modelul de calculatie a costurilor.

Anuntul ANRC survine insa dupa ce Vodafone a comunicat, la rindul ei, ca va da in judecata Autoritatea in urma deciziei acesteia de a reduce tarifele de interconectare cu 40% pina in 2009. Scopul marturisit al ANRC a fost acela de a determina o reducere a preturilor la convorbirile fix-mobil.

Acum, tarifele de interconectare sint de 8,3 eurocenti pe minut, urmind ca, dupa reduceri succesive, sa ajunga la 5 eurocenti pe minut. Cei de la Vodafone sustin insa ca modelul ANRC utilizeaza o rata a inflatiei de doar 2%, cum se procedeaza in celelalte state europene, fata de nivelul real de 6,8%.

Pentru ca modelul impus de ANRC ar contine „erori de fond, care duc la un rezultat viciat“, Vodafone a anuntat ca este nevoita sa isi apere drepturile in justitie.

Disputa pe modele

In plus, in privinta acuzatiilor ANRC potrivit carora operatorul a refuzat sa ofere un model de calculatie a costurilor, Vodafone sustine ca Autoritatea a solicitat initial un model care, in acea perioada, nu era implementat de nici un operator de telefonie mobila din Europa.

Vodafone sustine ca nu existau date de genul celor cerute de ANRC, dar Autoritatea a obligat firma la penalitati pentru ca nu a furnizat modelul, penalitati care au fost contestate in instanta de Vodafone. In plus, compania sustine ca si-a fundamentat propriul mode, dar el a fost ignorat de ANRC.

ANRC accepta provocarea

In comunicatul de ieri, Autoritatea sustine insa ca demersul Vodafone de a contesta decizia ANRC este unul imoral. „Sintem increzatori in calitatea modelului de calcul elaborat si, la fel ca si in trecut, ne vom sustine pozitia in fata instantei“, spun reprezentantii ANRC.

Articol integral in Cotidianul