Dupa retragerea italienilor si belgienilor din competitia pentru CEC, lupta se va da intre capitalul austriac, grecesc si respectiv maghiar. Primele doua domina deja sistemul bancar.

Datele centralizate la nivelul intregului sistem bancar romanesc arata ca actionariatul este reprezentat in majoritate de entitati straine. Participatiile capitalului strain clasificate in functie de tara de origine arata clar dominanta austriecilor si a grecilor care detin impreuna 50,7%.

Intimplator sau nu, in cursa pentru obtinerea pachetului majoritar de actiuni de la CEC, trei din cele patru banci competitoare (Raiffeisen Bank, EFG Eurobank, National Bank of Greece si OTP Bank) sint de aceeasi origine.

Daca ungurii detin 3,5% din totalul capitalului strain din sistemul bancar romanesc, situindu-se pe locul 6 in clasamentul strainilor, achizitia CEC ar putea decide lupta strinsa intre austrieci (29,7%) si greci (21,0%).

Ofensiva austriaca continua

Cistigarea licitatiei la Casa de Economii si Consemnatiuni ar insemna pentru austrieci cucerirea ultimei redute din sistemul bancar dupa ce Erste Bank a plusat la BCR mult peste cele mai optimiste asteptari ale statului roman. Grupul bancar Raiffeisen care se poate lauda cu experienta preluarii Bancii Agricole se vede deja cistigator la CEC.

Raiffeisen International ar putea conduce Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) mai eficient decit ceilalti ofertanti, deoarece dispune de o experienta mai vasta in domeniul de retail bancar, potrivit directorului general Herbert Stepic, citat de Reuters.

Stepic a declarat, intr-un interviu acordat agentiei, ca CEC reprezinta ultima banca importanta de pe lista achizitiilor avute in vedere de Raiffeisen International. El spera ca rezultatul final al procesului sa fie cunoscut in urmatoarele sase luni.

50 de milioane pentru restructurare

Restructurarea institutiei romanesti si combinarea activitatilor acesteia cu cele ale bancii Raiffeisen presupun costuri situate in jurul nivelului de 50 de milioane de euro, spune Stepic.

Daca procesul de privatizare se va incheia cu succes pentru banca austriaca, anul viitor ar putea avea loc o majorare de capital prin emisiune de actiuni, in pofida faptului ca Raiffeisen si-a extins baza de capital luna trecuta, cind a vindut o banca din Ucraina pentru 650 de milioane de euro.

Stepic a aratat ca Raiffeisen va mentine denumirea CEC alaturi de brandul Raiffeisen sub care este deja prezenta in Romania. CEC se va concentra insa asupra zonelor mai sarace, intrucit are o retea de circa 1.400 de unitati in toata tara, dintre care unele au doar un angajat. Cele 220 de unitati Raiffeisen vor deservi persoanele cu venituri mai mari.

Articol integral in Cotidianul