?Vreau sa contractez un credit de nevoi personale ca persoana fizica, mai adaug o suma pe care am economisit-o, iar cu suma rezultata ma voi duce in Germania sa cumpar o masina, pe firma. Banii de la imprumutul de nevoi personale vor fi transferati intr-un alt cont.

Problema este ca nu stiu cum este mai bine sa procedez, fie sa scot banii din Germania, de la un bancomat, fie sa achit prin transfer interbancar. Nu stiu cum functioneaza legaturile dintre bancile romanesti si cele "mama", aflate in Germania.

De exemplu, daca am un card Visa Electron, in euro, voi putea retrage suma de pe el la o filiala a bancii respective din Germania, sau mai bine zis, la ce cost se poate realiza aceasta??

Iata raspunsul oferit de banca germana HVB Bank, una dintre cele mai puternice din tara, dar si din Europa:

?Clientul poate face plata prin oricare dintre cele doua variante dar trebuie sa ia in calcul ca in functie de cardul pe care il are exista o limita pe zi si pe tranzactie.”

De exemplu, pentru un card MasterCard Maestro emis de HVB, limita zilnica atat pentru tranzactiile la POS cat si pentru retragerea de numerar de la ATM-uri este de 500 de Euro. In cazul cardurilor Mass embosate, limita este de 1.000 de euro pentru tranzactia la POS, iar la cardurile Gold Private, limita zilnica e de 1.000 de euro, atat pentru tranzactii la POS cat si la ATM. Si in

cazul cardurilor VISA, limita maxima de numerar ce se poate transfera sau retrage zilnic e de 1000 de Euro.

In privinta comisioanelor percepute la tranzactiile cu un card HVB in strainatate, in cazul cardurilor MasterCard Maestro: comision de 0,5%, minim 1 Euro pentru o tranzactie la POS si 1%, minim 2 Euro pentru retrageri de numerar de la ATM, indiferent de banca de la care se retrage.

?Comisionul de utilizare al cardurilor in afara tarii este acelasi indiferent ca se utilizeaza la un terminal HVB sau un terminal apartinand altei banci?, precizeaza reprezentantii HVB Bank.

?Sfatul nostru este sa transfere banii catre beneficiar prin OP (Ordin de Plata). In acest caz particular, daca ia imprumutul pe persoana fizica trebuie sa vorbeasca cu contabilul sa vada sub ce forma va aduce banii in firma (imprumut; marire capital social, etc).”

Articol integral in GhiseulBancar.ro