Comisarul european Markos Kyprianou, aflat in vizita la Bucuresti, a remarcat evolutia pozitiva inregistrata in domeniul sanatatii si protectiei consumatorului, subliniind faptul ca sectoarele aflate sub incidenta steguletelor rosii la acest capitol au fost urmarite cu seriozitate.

Comisarului european pentru sanatate si siguranta alimentara, Markos Kyprianou a avut intalniri cu presedintele Romaniei Traian Basescu si primul ministru Calin Popescu-Tariceanu.

Convorbirile dintre oficialitatile romane si comisarul european au permis o actualizare a informatiilor privind progresele realizate de Romania in domeniul sanatatii si protectiei consumatorului.

Seful statului a apreciat ca Romania are un potential considerabil pentru dezvoltarea unei industrii alimentare competitive, iar respectarea stricta a standardelor in materie ale Uniunii Europene sunt deosebit de importante, atat in vederea finalizarii procesului de integrare, dar mai ales pentru siguranta cetatenilor romani.

In acelasi timp, presedintele Basescu a dat asigurari ferme ca pana in septembrie se vor inregistra progrese considerabile in domeniile ce fac obiectul raportului de monitorizare. In context, seful statului i-a adresat comisarului european invitatia de a vizita Romania in jurul datei de 1 septembrie pentru a constata personal aceste progrese.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu i-a prezentat Comisarului european pentru sanatate si siguranta alimentara, Markos Kyprianou, masurile ferme luate de autoritatile de la Bucuresti pentru combaterea raspandirii virusului gripei aviare.

La randul sau, Markos Kyprianou a precizat ca la nivelul Comisiei Europene sunt apreciate masurile luate de autoritatile romane pentru combaterea raspandirii gripei aviare.

In ceea ce priveste sistemul de ecarisaj, premierul Tariceanu a afirmat ca au fost facute progrese substantiale, prin demararea Programului de realizare a centrelor de colectare si neutralizare.

Premierul a adaugat ca autoritatile romane vor indeplini la timp angajamentele asumate in ceea ce priveste infiintarea, la frontiera, a punctelor pentru controlul sanitar-veterinar si eradicarea pestei porcine.

Vizita inaltului oficial comunitar coincide cu perioada in care Romania trebuie sa transmita Comisiei Europene contributia nationala pentru raportul de monitorizare din luna septembrie.