Banca Mondiala a aprobat joi, 13 iulie, un nou imprumut pentru Romania in valoare de 106,2 milioane euro pentru Proiectul pentru Servicii Municipale.

Acest proiect va ajuta Romania in modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare, prin pregatirea unei serii de proiecte pentru 11 judete ce urmeaza a fi finantate de catre Uniunea Europeana si pentru dezvoltarea infrastructurii in municipiile Bucuresti si Arad.

Se estimeaza ca totalul costurilor pentru a aducerea serviciilor de alimentare cu apa si canalizare la nivelul standardelor UE se va ridica la aproximativ 15 miliarde euro pana la sfarsitul anului 2018.

Aceste costuri se refera in principal la extinderea retelei de alimentare cu apa, dezvoltarea retelelor de canalizare si construirea unor statii pentru tratarea apelor reziduale, precizeaza comunicatul de presa al Bancii Mondiale in Romania.

Totodata, Proiectul pentru Servicii Municipale va oferi servicii de consultanta pentru pregatirea proiectelor cu finantare de la UE in 11 judete selectate, inclusiv studii de fezabilitate si intocmirea dosarelor complete pentru licitatii, in vederea absorbtiei de fonduri structurale si de coeziune de la UE.

Pentru municipiile Arad si Bucuresti este prevazuta finantare directa de catre Banca Mondiala.

„Guvernul Romaniei are sarcina uriasa nu numai de a asigura aderarea tarii la UE din punct de vedere politic, ci si de a aduce standardele europene de viata mai inalte in viata de zi cu zi a cetatenilor Romaniei”, a declarat Directorul pentru Romania al Bancii Mondiale, Anand Seth.

„Accesul la serviciile de alimentare cu apa si de tratare a apelor reziduale reprezinta cu siguranta unul dintre indicatorii fundamentali pentru aceasta calitate imbunatatita a vietii. Colaborarea cu administratiile locale pentru dezvoltarea capacitatii de planificare si de management a proiectelor va avea ca rezultat o rata mai mare de absorbtie a fondurilor de la UE”.

Potrivit sursei citate, Proiectul pentru Servicii Municipale contine trei componente.

  • Componenta pentru pregatirea cererilor de finantare din fonduri UE se va concentra asupra intocmirii proiectelor pentru imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa si canalizare in 11 judete pentru aproximativ 5 milioane de beneficiari. Guvernul va solicita fonduri de la UE pentru finantarea proiectelor.

  • Componenta de Servicii Urbane in Municipiul Bucuresti va oferi finantare pentru extinderea investitiilor in domeniul alimentarii cu apa si al apelor reziduale efectuate in cadrul proiectelor PHARE - UE, astfel incat tot mai multe locuinte sa fie conectate la sistemul de canalizare, sa fie colectate apele de pe urma ploilor torentiale in zone joase pentru a se reduce riscul de inundatii si pentru pavarea drumurilor.

  • Componenta de Servicii Urbane in Municipiul Arad va sustine investitii pentru extinderea sistemului de canalizare, pentru construirea de noi canale de drenare a apelor pluviale in zonele joase ale orasului si pentru pavarea drumurilor.

    La finalizarea proiectului se estimeaza obtinerea urmatoarelor rezultate:

    - vor fi completate 11 cereri de finantare de la UE in: Arad, Sibiu, Galati, Dolj, Ilfov, Mehedinti,Vrancea, Bistrita Nasaud, Braila, Constanta si Ialomita;
    - aproximativ inca 30.000 de persoane din Bucuresti vor avea acces la servicii de alimentare cu apa si epurarea apelor reziduale;
    - aproximativ inca 25.000 de persoane vor avea acces la servicii de alimentare cu apa si epurarea apelor reziduale in Arad;
    - vor fi pavati 62 km de drum in Bucuresti:
    - vor fi reabilitati 84 km de drum in Arad;
    - vor fi protejati de inundatii 39 km2 din zona municipiului Bucuresti;
    - vor fi protejati de inundatii 81 km2 din zona orasului Arad.

    Proiectul pentru Servicii Municipale este un imprumut specific de investitii cu o perioada de maturitate de 17 ani, inclusiv o perioada de gratie de cinci ani.