Doi membri ai retelei Krunislav Jovanovici au fost arestati in dosarul privind obtinerea frauduloasa a unor credite de cateva sute de milioane de dolari folosind drept garantie o serie de bilete la ordin expirate, emise de o banca din Statele Unite aflata in proces de faliment.

In 2003, Banca Nationala a Romaniei a transmis o serie de avertizari asupra pericolului reprezentat de gruparea Jovanovici dar cu toate acestea, se pare ca "gaura" produsa sistemului bancar e de aproximativ 300 de milioane de euro.

Surse din cadrul Ministrertului Public au precizat pentru HotNews.ro ca mai multe banci din Romania au fost pagubite, fara insa a dezvalui numele acestora.

Potrivit anchetatatorilor, Jovanovici Krunislav (cetatean sarb), Dumitru Sauer, Viorel Dumitrescu si Mihail Rotaru au introdus in tara aproximativ 180 de mii de bilete la ordin emise de o banca din Los Angeles aflata in proces de faliment inca din anul 1996. Documentele au fost depozitate intr-o caseta de valori inchiriata la una dintre unitatile bancare din Bucuresti.

Depozitarea biletelor la ordin a fost facuta in vederea folosirii acestora pentru obtinerea unor imprumuturi bancare prin incheierea unui contract de inchiriere a casetei de valori.

Urmare acestor demersuri, Krunislav Jovanovici a obtinut, in lunile februarie si martie 2005, adeverinte de la o banca din Bucuresti prin care se atesta depunerea unui numar de 20.327 bilete la ordin in valoare de 40.654.000 USD, cu scopul declarat de a dovedi ca are bonitate bancara in relatiile cu alte persoane fizice sau juridice, inclusiv unitati bancare de la care solicita imprumuturi.

Practic, cu acordul tacit si nelegal al unor functionari bancari, inculpatul a obtinut mai multe asemenea adeverinte pe care le-a folosit pentru a insela mai multe persoane.

Anchetatorii au stabilit si faptul ca Krunislav Jovanovici a infiintat pe teritoriul Romaniei un numar de 7 societati comerciale, cu sedii sociale fictive, in care avea ca asociati sau administratori atat cetateni romani cat si straini, existand indicii ca firmele respective au fost folosite pentru introducerea in circuitul comercial a unor instrumente financiare false.

Din verificarile efectuate a mai rezultat ca inculpatul sus-mentionat a folosit aproximativ 30.000 bilete la ordin false dintre cele obtinute de la banca americana pentru a le plasa, prin intermediul complicilor, in cazinouri din Elvetia, Germania si Austria.

Urmare a perchezitiilor efectuate la unitatea bancara din Bucuresti, precum si la domiciliile membrilor grupului de crima organizata, au fost identificate bilete la ordin falsificate in valoare de circa 50 milioane USD, existand indicii certe ca inculpatii intentionau sa utilizeze ilegal si alte instrumente financiare falsificate aflate in posesia acestora.