Pretul petrolului a atins vineri cea mai mare valoare, ca rezultat al tensiunilor din Orientul Mijlociu. Astfel, aprovizionarea cu combustibili din Nigeria devine o problema si va oferi ulterior posibilitatea unor cresteri de preturi.

La inceputul zilei, in Statele Unite ale Americii, pretul titeiului a atins valoarea de 78.4 dolari, dar s-a stabilit la 78.10 dolari, cresterea fata de ziua precedenta fiind de 1.40 dolari.

La Londra, cresterea a fost ceva mai mica, de 1.34 dolari, pretul titeiului atingand valoarea de 78.03 dolari.

Aceasta crestere s-a datorat conflictului dintre Israel si Liban, care a stranit o mare problema pe piata petroliera. Nici Israelul si nici Libanul nu sunt producatori de petrol, dar ambele sunt situate in centrul Orientului Mijlociu, regiune de unde provine aproape o treime din intrega cantitate de petrol din lume.

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a promis ca in cazul in care Israelul isi va alatura Siria in conflictul cu Libanul, acest lucru va fi vazut ca un atac impotriva islamului si va provoca “un raspuns puternic”.

Analistul energetic, Victor Shum, citat de publicatia electronica www.business,scotsman.com, a declarat ca: “Ne aflam cu siguranta pe un teren necunoscut. Nu as fi deloc surprins daca pretul de 80 dolari ar fi atins curand. Consider ca acest lucru este inevitabil.”