Dintr-o data, am scapat si de inflatie. Nu e o gluma, este o realitate. E drept, doar statistica. Institutul National de Statistica a anuntat pentru luna iunie o inflatie cu doar 0,15 % mai mare decit in luna precedenta. Aproape ca nu conteaza o inflatie de aceasta valoare. Daca preturile au crescut cu 0,15% inseamna ca nici nu le simtim.

Din tabelul de preturi ale produselor de consum doar citeva par a se fi miscat usor in sus: fructe proaspete (6%) si cartofi (4%). Dar tot statistic, preturile au scazut la alimente. Si cum alimentele sint cele care au ponderea cea mai mare nu doar in cheltuielile zilnice, cit mai ales in indicele pe care il calculeaza statistica, cifrele incep sa arate bine.

Si asta dupa ce in luna precedenta, adica in mai, aratau rau de tot. Daca luna mai a adus cea mai mare rata a inflatiei din ultimul an - 0,6%, iunie aduce cea mai mica valoare de mai bine de un an. Asa de rapid se schimba lucrurile in economia romåneasca?

Luna mai a adus ceva scumpiri care au speriat intreaga tara. La tigari, preturile au crescut cu 9% si la bauturi alcoolice cu... doar 0,5%, conform cifrelor, si aproape 30% conform plingerilor producatorilor, usor exagerate. Cert este ca scumprirea de la 1 mai pare sa se fi simtit imediat cel putin in preturile acestor doua produse prezente pe piata.

Chiar si guvernatorul BNR se arata extrem de ingrijorat de introducerea taxei pe viciu, care a dus la scumpirea acestor produse asa incit a pus pe seama lor indicele de crestere a pretului de consum spre recordul anual.

Dar, totusi, producatorii de alcool si tutun afectati de scumpirile de la 1 mai au anuntat ca cel putin in prima parte a lunii vor avea pe piata vechile preturi, pentru ca asteapta terminarea stocurilor si abia in iunie aceste scumpiri se vor simti pe deplin.

Guvernatorul Isarescu estima la rindul lui, trei luni de (d)efecte ale taxei pe viciu. Cind, ce sa vezi? In iunie, pretul tutunului nu a mai crescut, iar alcoolul a prins vreo 2%. Aproape ca se poate spune ca daca nu am fi fumat si mai ales, baut, inflatia ar fi stat pe loc si nici macar acest 0,15% nu ar fi existat.

Si chiar daca apare aceasta crestere usoara, este greu de crezut ca in iunie romånii nu au mai consumat bauturi alcoolice, ca scumpirea lor sa nu aiba decit un efect minimal. O analiza atenta a indicelui de scumpire arata de fapt ca 0,09 din rata inflatiei vine de la cresterea preturilor reglementate (ceva cresteri la energie si gaze) si ca doar restul este pus pe seama... bauturii.

Daca indicii reflecta cu adevarat ce se intimpla pe piata, inseamna ca un prim efect benefic al taxei pe viciu se face simtit, si consumul de bauturi nu prea mai creste.

Vestea cea mai buna vine insa din piata. Din piata din care se calculeaza indicatorii statistici. Nu stim unde este piata asta, ca sa va recomandam sa va faceti cumparaturile de acolo.

Chiar nu au crescut preturile la rosii si ardei in pietele bucurestene? Sau nici macar rosii si ardei nu se mai maninca in orasul lui Mitica pentru a pastra inflatia cit mai aproape de zero?