Normele sanitare spun ca fiecare om care vine la strand ar trebui sa aiba la dispozitie 4,5 mc de apa in bazin pentru a nu lua boli de piele. Din cauza aglomeratiei, strandurile bucurestene nu ofera mai mult de 1- 2 mc de apa de balacit. Medicii ii avertizeaza pe cei care merg la strand asupra riscului crescut de a contracta "boli de piscina".

Apa calda si statuta ajuta dezvoltarea bacteriilor, care ataca pielea sensibila si macerata. Stafilococii se transmit foarte usor, producand furuncule. Micozele se iau din zonele cu apa mica, incalzita de soare. Din apa de strand se mai poate lua piocianic, candida sau pot aparea otite sau conjunctivite de piscina. O cantitate mare de clor in apa decoloreaza parul.

Mersul pe langa piscina va poate pricopsi cu veruci in talpa, niste negi durerosi care trebuie cauterizati. Nu va lasati pacaliti de mirosul intepator de clor. Nu este semn de curatenie, ci de mizerie. Este combinatia intre clorul liber si substantele organice lasate de inotatori si inseamna ca apa trebuie schimbata.

Ca sa nu apara astfel de infectii, fiecare om trebuie sa aiba la dispozitie un minim de 4,5 mc de apa, iar recircularea sa se faca cu 2 mc/h, ceea ce nu se intampla. Clorinarea trebuie facuta constant, ca apa sa aiba o calitate aproape buna de baut si analizele microbiologice sa nu depaseasca limita de siguranta.

Legea mai adauga masuri de genul santurilor cu apa clorinata pe marginea bazinelor, recircularea totala a apei in 24 de ore sau sisteme de incalzire. Nici acestea nu sunt respectate.

Intr-o zi mai plina, un bazin "ofera" nu mai mult de 1 mc de apa unui inotator, santurile clorinate fie nu exista, fie sunt uscate, iar dezinfectia se face, de multe ori, dupa ureche.

"Sfatul medicului" nu e respectat in teren

Dr. Mihaela Leventer, presedinte al Societatii Romane de Medicina Estetica, ne-a explicat care sunt standardele medicale ce asigura un bazin curat : Clorinarea trebuie repetata saptamanal, astfel incat calitatea apei de scaldat sa fie apropiata de cea de baut.

In apa de piscina trebuie adaugat si un reductor de flora micotica, un stabilizator de pH cu efect de dedurizare si substante antirugina, astfel incat scaldatul sa fie sigur pentru piele. O alta conditie este ca trebuie sa existe un volum de cel putin 4,5 m3 de persoana, reciclarea apei sa fie de 2 m3 pe ora, iar analiza microbiologica a apei sa se faca regulat.

Legea prevede, in plus, existenta unui sant in jurul bazinului, cu latimea de 1,20m si adanc de 15-20 de cm, cu apa clorinata, pentru spalarea picioarelor la intrarea in apa. Exista si regula ca nu se permite intrarea celor cu boli transmisibile, plagi deschise, dermite sau dermatoze. Dar nimeni nu verifica. Singura constanta cu care se lauda strandurile este clorinarea apei.

Alte substante nu se folosesc. Unele bazine nu au sisteme de reciclare a apei. Masura lor de precautie este schimbarea apei cam la 24 de ore. Doar ca umplerea se face din reteaua orasului, iar cartierele din zona mai sufera si scaderi ale debitului apei la robinet. si 24 de ore fara recircularea apei sunt suficiente pentru a imprastia colonii intregi de microbi.

Integral in Adevarul