Oficialii Aliantei Nord-Atlantice au intetit, in ultima perioada, semnalele la adresa celor 26 de membri in privinta suplimentarii efectivelor misiunii Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate din Afganistan - ISAF. Acest subiect ar trebui sa fie rezolvat pana la Summitul de la Riga, programat pentru luna noiembrie.

Jaap de Hoop Scheffer (foto), secretarul general al NATO, a lansat un mesaj public in care atrage atentia ca fideli ai fostului regim taliban si traficantii de droguri si-au intensificat atacurile asupra fortelor Aliantei si asupra civililor.

Aceasta situatie de pe teren a aparut in contextul in care misiunea ISAF, sub mandat NATO, se va extinde, pana in noiembrie, in sudul si estul Afganistanului. Astfel, securitatea pe intreg teritoriul afgan va fi asigurata de NATO, chiar daca un contingent redus de militari americani va continua sa indeplineasca misiuni in lupta impotriva terorismului.

In prezent, misiunea ISAF asigura securitatea in nordul si vestul Afganistanului. Armata americana a actionat, din 2001, in cadrul misiunii „Enduring Freedom“, in sudul si estul tarii, unde fortele fidele fostului regim taliban si organizatiei teroriste Al-Qaida sunt inca active. In prezent ISAF numara 9.700 de militari din 37 de state membre NATO sau partenere ale NATO.

Scheffer a anuntat ca misiunea ISAF va ajunge la 20.000 de militari påna la sfårsitul anului.

Presiune spre Bucuresti

In conditiile in care efectivele ISAF din Afganistan se vor dubla, este sigur ca si Romaniei i se va cere sa participe la acest efort. In prezent, 340 de militari romani participa la misiunea ISAF, in timp ce 450 se afla sub comandament american, in „Enduring Freedom“.

Integral in Gardianul