Rusia si Statele Unite nu au reusit, sambata, dupa indelungate discutii inaintea reuniunii G8 de la Sankt-Petersburg, sa incheie un acord pentru ca Rusia sa adere la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), scrie Reuters.

"Dorinta de a ajunge la un acord exista, dar mai sunt lucruri de pus la punct. Acest accord va trebui sa fie aprobat de Congresul american" a spus presedintele George W. Bush la o conferinta de presa, dupa intalnirea cu presedintele Vladimir Putin.

"Este un proces complex. Vom continua discutiile dar ne vom urmari interesele." a declarat presedintele Putin.

Negocierile intre cele doua parti au esuat din cauza parerilor diferite privind accesul produselor agricole americane pe piata rusa si protejarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Rusia este cea mai mare tara care a ramas in afara Organizatiei Mondiale a Comertului, iar un acord bilateral cu SUA ar inlatura ultimul obstacol major din calea aderarii.

Discutiile referitoare la primirea Moscovei in OMC vor continua in urmatoarele saptamani.

Problemele sensibile

Pirateria video si muzicala din Rusia a nemultumit industria americana de divertisment si, odata cu apropierea alegerilor din Congres, prevazute sa aiba loc la toamna, democratii au facut lobby impotriva aderarii Rusiei la OMC.

20 de senatori democrati au publicat, saptamana aceasta, o scrisoare deschisa in care si-au exprimat "ingrijorarile serioase" privind incheierea unui acord intre Rusia si Statele Unite in aceasta chestiune.

In cazul semnarii unui acord, SUA ar trebui sa acorde Rusiei un tratament egal cu al celorlalte tari din OMC, in privinta tarifelor aplicate.

Esecul negocierilor bilaterale Rusia - Statele Unite ar putea submina eforturile liderilor grupului G8 al celor mai industrializate state de relansare a rundei de la Doha pentru liberalizarea comertului mondial.