Numai achizitionarea softului necesar noii baze de date scoate din buzunarul contribuabililor peste un milion de euro.

Ca sa microcipeze inca o data caii, magarii si catarii, Cabinetul Tariceanu a modificat trei legi si o Hotarare de Guvern. Printr-o Ordonanta de Urgenta, acesta a transferat intreaga actiune de “identificare, individualizare si inregistrare” a ecvinelor unei structuri paralele cu cea existenta.

Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie trebuie acum sa creeze o noua baza de date, sa coordoneze si sa organizeze noua microcipare. Daca la prima actiune de identificare a cailor, magarilor si catarilor costurile au fost suportate de proprietarii ecvinelor, acum banii vor fi asigurati de la buget, adica din bani publici.

Specialistii apreciaza ca numai pentru microciparea cailor se vor aloca peste 3 miliarde de lei, la care se va mai adauga inca un milion de euro - cat costa achizitionarea softului necesar noii baze de date.

La sfarsitul lunii iunie, Executivul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza identificarea si inregistrarea ecvinelor si constituirea unei baze de date pentru acestea.

Articol integral in Gandul