Comisia de Privatizare a CEC selecteaza luni bancile ce se vor afla in lupta directa pentru preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni. Potrivit Financial Times care citeaza surse apropiate privatizarii, Guvernul Romaniei ar putea fi dezamagit de ofertele facute astfel incat procesul de privatizare ar putea fi anulat in conditiile primirii unor oferte neconvingatoare.

Surse din cadrul Ministerului de Finate au declarat pentru HotNews ca numele finalistelor va fi anuntat peste catea zile. Potrivit calendarului de privatizare, castigatorul va fi ales in luna septembrie, bancile ramase in cursa fiind OTP Bank, National Bank of Greece, EFG Bank si Raifaissen Zentralbank in consortiu cu Raiffeisen International Holding.

In octobrie 2005, mai multe banci si-au manifestat interesul pentru preluare CEC insa intre timp, Erste Bank s-a retras dupa ce a castigat licitatia pentru BCR, iar Dexia Bank si BMPS s-au retras fara a anunta motivele.

Potrviti planului de privatizare un pachet de 69.9% din actiuni va fi cedat bancii castigatoare, 9 % vor fi transferate catre fondul proprietatea, 5% vor fi vandute catre angajatii bancii iar restul va fi vandut prin intermediul Bursei.

Directorul Executiv al OTP Bank, Sandor Csanyi a declarat pentru Financial Times ca Guvernul Romaniei are asteptari mult prea mari in special datorita rezultatului bun obtinut in urma privatizarii BCR.

„Problema e ca Guvernul Romaniei se gandeste la pretul obtinut pentru BCR atunci cand are asteptari referitoare la CEC. Spre deosebire de CEC, BCR e o banca mult mai puternica cu un sistem IT mult superior, are produse mai sofisticate si angajati mai buni.” a completat Csanyi.

In privinta retragerii din cursa pentru CEC, directorul OTP a declarat ca banca ungara ia in calcul toate posibilitatile.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, presedintele CEC, Eugen Radulescu declara ca o suma de 500 de milioane pentru preluarea bancii il face sa rada.

La sfarsitul anului trecut, primele trei banci din Romania BCR, BRD Groupe Societe Generale si Raiffeisen detineau aproximativ 50% din totalul activelor bancare din Romania, cu 25,7%, 15% si respectiv 8,7% din totalul activelor. CEC se situa pe locul sapte cu 4,4% din totalul activelor bancare din Romania.