Lucrarile pentru refacere Centrului Istoric al Capitalei ar putea incepe in septembrie. In urma vanzarii caietelor de sarcini, doua firme straine si-au prezentat interesul si au depus oferte in limitele impuse de primaria Capitalei. Autoritatile au de ales intre o firma spaniola Obrasy Servicios si intre firma portugheza OPCA.

Din cele zece firme care au cumparat caietele de sarcini privind reabilitarea infrastructurii din Centrul Istoric al Capitalei, doar doua au facut o oferta reala autoritatilor: firma spaniola Obrasy Servicios si firma portugheza OPCA.

“Obrasy Servicios propune sa faca lucrarile de reabilitare a infrastructurii in zona pilot contra sumei de 22.643 milioane euro in timp firma potrugheza OPCA are serviciile mai scumpe cu doua milioane de euro. Amandoua firmele au optat pentru o durata a lucrarilor de 18 luni,”, a declarat pentru HotNews.ro, coordonatorul proiectului de reabilitare, arhitectul Catalin Cazacu.

Arhitectul primariei Capitalei, Catalin Cazacu sustine ca in maxim doua saptamani va fi anuntata castigatoarea licitatiei. “Dupa doua saptamani vom putea sa comunicam firma care se va ocupa de refacerea infrastructurii, iar, in termen de 30 de zile de la obtinerea contractului , firma respectiva trebuie sa demareze lucrarile” a explicat Cazacu.

In caietele de sarcini, primaria Capitalei a impus restrictii serioase pentru a selecta firmele care consta in garantii de participare de 200.000 de euro, firmele participante fiind nevoite sa faca dovada ca, in ultimii cinci ani, au realizat lucrari similare, a caror valoare sa fi fost de cel putin 20 de milioane de euro.

O alta conditie de participare impusa in caietul de sarcini era aceea ca societatea sa aiba o cifra de afaceri de cel putin 30 milioane de euro in ultimii trei ani.

In reabilitarea Centrului Istoric, municipalitatea a bagat pana acum un milion de euro. Atat a costat proiectarea si consultanta.

Zona pilot pe care firma castigatoare o va reabilita este cuprinsa intre str. Lipscani, la Nord, str. Bratianu la Est, Splaiul Independentei la Sud si Calea Victoriei la Vest.

Proiectul cuprinde refacerea infrastructurii, a canalizarii, a iluminatului public, mai exact, intreaga retea de utilitati. "Lucrarile pentru Centrul Istoric sunt mai complexe, combinate, adica infrastructura edilitara, rutiera combinata cu elemente de mobilier urban, aspecte urbanistice ce trebuie rezolvate", a explicat Cazacu.

Pentru aceste reabilitari, primaria Capitalei are pregatita o suma de 35 milioane de euro. Cea mai mare aprte a banilor vin din imprumutul de la BERD, mai exact 25 de milioane de euro iar diferenta, din fondurile municipalitatii.

Arhitectul Catalin Cazacu a negat informatiile aparute in presa conform carora 200 de chiriasi si proprietari urmeaza sa fie evacuati din Centrul Vechi. “Au aparut prostii in presa pe aceasta tema, nu va fi evacuat nimeni si nici nu s-a pus problema sa cumparam apartamente pentru acestia.

Pe durata lucrarilor, locuitorii vor ramane in casele lor. Mai mult nu am ce sa spun”, a declarat Cazacu.

Lucrarile ar fi trebuit sa inceapa in luna iunie, insa, din cauza absentei firmelor la licitatie, acestea au fost amanate pana acum de trei ori. Oficialii municipalitatii sustin insa ca intarzierea lucrarilor nu va duce si la pierderea finantarii