Fiscalitatea si birocratia, scaderea cererii interne alaturi de dobanzile mari la credite, coruptia si nu in ultimul rand intarzierile in plata facturilor sunt printre cele mai importante probleme cu care se confrunta IMM-urile din Romania asa cum reiese din raportul Cartea Alba a IMM-urilor publicat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici.

In schimb aderarea la Uniunea Europeana e privita cu optimism peste 40 din respondentii considerand ca acest lucru va aduce cu sine o serie de oportunitati majore.

Potrivit raportului peste 64% din respondenti au declarat ca fiscalitatea excesiva si birocratia sunt aspectele care provoaca cele mai multe probleme in activitatea desfasurata. Pe locurile urmatoare se situeaza scadere cererii interne (41,58%), dobanzile ridicate la credite (41,27%), accesul dificil la credite (38,51%), coruptia (38,13%) si intarzierile in plata facturilor (37,83%)

In privinta viitoului proprietarii de IMM-uri sunt putin mai optimisti peste 87% declarand ca in anul 2007 se asteapta la rezultate financiare superioare anului trecut. Referitor la penetrarea pietei comune insa, intentiile romanilor sunt mai degraba locale, doar 15% declarand ca vizeaza piata Uniunii Europene.

Aderarea Romaniei la UE este perceputa ca fiind pozitiva, peste 409% din proprietarii de IMM-uri vazand in aderare o oportunitate majora pentru activitatile desfasurate. Totodata 32% din firme considera ca intrarea in EU nu va avea o influenta semnificativa in timp ce 26% privesc piata comuna ca pe o amenintare majora.