Un nou Proiect Phare in valoare de peste 700 de mii de euro isi propune acordarea de sprijin pentru sectorul de pescuit din Romania, astfel incat acest sector sa actioneze in conformitate cu Politica Comuna de Pescuit, si in mod specific cu Organizare Pietei Comune pentru produse de pescuit.

Lansarea acestui proiect a avut loc luni in prezenta secretarului de stat Mugur Craciun, a Ambasadorului Spaniei, Pablo Garcia Berdov, a reprezentantilor Delegatiei CE in Romania si a reprezentantilor Ministerului Agriculturii, Pescuitului si Alimentatiei din Spania..

Beneficiarul acestui proiect este Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA),

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, acest proiect este o continuare a unuia mai vechi si are drept scop pregatirea acestui sector astfel incat sa functioneze in conformitate cu regulile pietei comune ale UE in sectorul de pescuit.

Prezent la aceasta intalnire, secretarul de stat Mugur Craciun a declarat ca se acorda o deosebita importanta acestui domeniu.

„ Ne propunem sa acordam o importanta sporita consolidarii si dezvoltarii structurilor administrative din sectorul piscicol romanesc, pentru a asigura compatibilitatea acestuia cu structurile administrative din Statele Membre precum si pentru a transpune si a implementa acquisul comunitar.” a precizat Craciun

Proiectul va continua armonizarea legislativa, dar se va axa pe actualizarea bazei de date pentru pescuit, colectarea de informatii de piata, instruirea „actorilor” implicati cu privire la Politica

Comuna de Pescuit, sprijinirea administratiei din Romania pentru infiintarea primelor trei centre de prima vanzare pentru produse de pescuit si acvacultura, si nu in ultimul rand dezvoltarea organizatiilor de producatori.

Uniunea Europeana acorda Romaniei expertiza si sprijin financiar in vederea pregatirii pentru aderare, prin programe specifice: Phare, Ispa si Sapard. Suma anuala acordata Romaniei prin cele trei programe este in crestere ajungand anul acesta pana la un miliard de euro.

Un raport privind gestionarea proiectelor Phare in Romania si Bulgaria in perioada 2000-2004 a fost prezentat,pe 21 iunie anul curent, la Bruxelles, de un reprezentant al Curtii Europene de Conturi.

La momentul auditului, Curtea Europeana de Conturi a constatat ca in cazul a peste jumatate din proiectele auditate, bunurile achizitionate nu au fost deloc sau au fost doar partial utilizate corespunzator.

Raportul Special privind modalitatea in care au fost puse in aplicare proiectele Phare in Romania si Bulgaria a fost realizat in baza examinarii unui esantion de 48 contracte a caror suma s-a ridicat la 51 milioane euro, pentru Romania, si 14 milioane euro, pentru Bulgaria.