Guvernul a acordat in ultimii doi ani peste 700 de milioane de euro pentru refacerea zonelor afectate de inundatii.

Potrivit proiectului de ordonanta, vor fi asigurate locuintele impotriva dezastrele naturale, precum cutremure, inundatii si alunecari de teren.

Valoarea primei de asigurare platita depinde de materialele din care este constructia. Astfel, prima de asigurare va fi de 20 de euro pe an, iar valoarea maxima a asigurarii va fi de 20.000 de euro pentru locuintele de beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic.

In schimb, cladirile cu peretii exteriori din lemn, piatra naturala sau orice alte materiale (nesupuse tratamentului termic si chimic) vor fi asigurate pentru suma de 10.000 de euro, iar prima anuala platita va fi de 10 euro.

Proiectul de ordonanta mai prevede ca primele de asigurare se vor modifica periodic in functie de evolutia preturilor de pe piata imobiliara, in urma producerii unuia sau mai multor dezastre ori daca reasiguratorii solicita acest lucru. Cum in Romania dezastrele nu au lipsit, e posibil ca din 2007 sa platim mai mult.

Numai in 2005 si in 2006 Executivul a acordat 700 de milioane de euro pentru refacerea zonelor afectate de inundati. Nu pot fi asigurate anexele, dependintele care nu alcatuiesc un corp comun cu locuinta, precum si bunurile din interiorul locuintei.

Amenzi pentru asigurator si asigurat

Legea prevede o serie de obligatii atit pentru asigurator, cit si pentru asigurat. In cazul in care asiguratorul refuza sa incheie polita de asigurare, acesta va primi o amenda de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, refuzul incheierii unei asigurari obligatorii de catre persoanele fizice si juridice se sanctioneaza cu amenda de la 100 de lei la 500 de lei.

Nu sint obligati sa incheie asigurarea locuintei impotriva dezastrelor proprietarii care la momentul intrarii in vigoare a legii au incheiat deja polite de asigurare impotriva dezastrelor.

“Ordonanta privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor ar urma sa fie aprobata de Guvern pina la sfirsitul lunii august”, a declarat consilierul ministrului Administratiei si Internelor, Radu Mircea Popescu, cu ocazia unei conferinte dedicate programului roman de asigurare a locuintelor impotriva catastrofelor.

„Dupa ce vom cadea de acord cu reprezentantii pietei asigurarilor si vom ajunge la un acord comun si dupa incheierea dezbaterii publice, acest proiect de ordonanta de urgenta se va afla pe masa Guvernului, urmind cel mai probabil sa fie aprobat pina la 31 august“, a mai precizat Radu Mircea Popescu.

Articol integral in Cotidianul