In ceasul al doisprezecelea, autoritatile din Romania s-au gandit sa aprobe normele si criteriile de atestare a statiunilor turistice. Acest act a fost propus de Autoritatea Nationala de Turism (ANT). Potrivit acestei hotarari, statiunile ar trebui sa indeplineasca o serie de criterii pentru a putea functiona. In momentul de fata in Romania sunt 37 statiuni nationale si 45 locale. Acestea beneficiaza de un an pentru a putea implementa acesta hotarare.

Conform acestei hotarari, statiunile vor trebui sa indeplineasca o serie de criterii, cum ar numarul de locuri de cazare. Spre exemplu statiunile de interes local vor avea minim 100 locuri de cazare iar cele de interes national 500 si toate vor trebui sa aiba centre de informare turistica, legatura permanenta intre centrul de informare si unitatile de cazare printr-un sistem informatic.

Intervine de asemenea obligativitatea organizarii de evenimente culturale, sportive, turistice, amenajarea si dotarea statiunilor pentru servicii de revigorare in spatii construite, semnalizarea obiectivelor turistice cu indicatoare de orientare si informare.

Sunt incluse si doua prevederi care pot parea mai greu de indeplinit, este vorba de canalizare centralizata si transport in comun intre statiune si gara care o deserveste. Pentru problema canalizarii, autoritatile locale vor putea apela la fonduri europene, iar transportul in comun nu trebuie sa fie neaparat in proprietate publica.

Statiunile locale trebuie sa dispuna de cel putin doua spatii amenajate si dotate pentru relaxare in aer liber, inclusiv terenuri sportive si terenuri de joaca pentru copii.

Potrivit unui comunicat al ANT, statiunile nationale trebuie sa asigure asistenta medicala permanenta si mijloc de transport pentru urgente medicale, sali de spectacole si de conferinte, spatii comerciale si spatii pentru activitati de prestari servicii tip banca, schimb valutar, agentie de turism.

In afara de acestea ele trebuie sa mai dispuna de cel putina cinci spatii amenajate si dotate pentru relaxare in aer liber.

In ceea ce priveste traseele turistice montane omologate, o statiune locala trebuie sa aiba minim doua, iar una nationala minim patru.