Agentia internationala de evaluare Fitch a revizuit de la negativa la stabila perspectiva ratingului acordat The Rompetrol Group NV (TRG), ca urmare a performantelor financiare inregistrate de companie si a solutionarii favorabile pentru grup si actionarii sai principali a unor procese derulate in justitie, informeaza un comunicat de presa al companiei Rompetrol.

Pentru acest an, conducerea TRG estimeaza atingerea unei cifre de afaceri de sase miliarde dolari.

Aprecierea Fitch vine la mai putin de doua saptamani dupa ce o alta agentie de rating, Standard&Poor’s, a luat aceeasi decizie si a confirmat ratingul B- pentru creditele pe termen lung ale companiei.

„Grupul Rompetrol va continua sa creasca, iar deciziile celor doua agentii confirma faptul ca ne aflam pe un parcurs bun, in ciuda anchetei la care actionarii grupului sunt supusi de trei ani, si pe care ne dorim sa o vedem cit mai repede in instanta pentru a ne putea dovedi nevinovatia”, a declarat Dinu Patriciu, presedintele TRG.

In reevaluarea calificativului, Fitch a remarcat ca, desi investigatia asupra managerilor grupului a fost in plina desfasurare anul trecut, TRG a obtinut in 2005 rezultate financiare record, ajungand la un profit operational consolidat (EBITDA) de 164 milioane dolari.

Agentia de rating mai evidentiaza ca dupa ce in primul trimestru al anului TRG a avut rezultate modeste, grupul a recuperat in trimestrul al doilea al anului. In perioada ianuarie-mai 2006, potrivit rezultatelor financiare neauditate ale grupului, TRG a inregistrat un profit operational consolidat (EBITDA) de 32 milioane dolari, mai arata Fitch.

Agentia apreciaza si schimbarile facute in structura de conducere, prin trecerea la doua niveluri si numirea unui consiliu de administratie in care majoritatea membrilor sunt independenti. De asemenea, imbunatatirea ratingului ia in considerare si diversificarea geografica a grupului, prin achizitionarea Dyneff.

The Rompetrol Group N.V. este o companie petroliera multinationala cu sediul central in Olanda si care are principalele operatiuni in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei. Pentru acest an, conducerea grupului estimeaza atingerea unei cifre de afaceri de sase miliarde dolari.

TRG tinteste sa devina una dintre cele mai mari companii petroliere independente din Europa si sa obtina o pozitie puternica in regiunea Marii Negre si a Marii Mediterane.