Activistii Greenpeace au blocat marti intrarea principala a Ministerului Mediului din Bucuresti. Membrii ai organizatiei din Romania, Ungaria si Austria au afista un banner prin care sugerau inchiderea Ministerului Mediului pe motiv de inactivitate.

Motivul acestui protest este refuzul ministrului mediului, Sulfina Barbu, de a nu suspenda procedura ilegala de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) pentru proiectul de exploatare a aurului din Rosia Montana, considerat dezastruos de organizatie.

Protestul s-a incheiat numai in momentul interventiei politiei, participantii declarand ca au fost bruscati in special in momentul in care se aflau in duba jandarmeriei.

Dupa legitimare, fiecare dintre cei trei romani participanti la actiune au primit cate 50 de milioane lei vechi amenda.

Pe 13 iulie anul curent, Greenpeace a inmanat o contestatie prin care solicita ministerului sa verifice ingrijorarile transmise si sa suspende procedura EIM.

„Nu putem accepta ca Romania desfasoara un proces ilegal de autorizare pentru acest proiect minier cu cianuri”, a declarat Herwig Schuster, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace.

Grupul de rezistenta din Rosia Montana, Alburnus Maior, a sprijinit acest protest, deoarece comunitatea Rosia Montana este amenintata sa fie distrusa daca acest proiect va continua.

Stephanie Roth de la Alburnus Maior a declarat ca proiectul minier de exploatare a aurului nu are o baza legala, iar iazul de decantare, una dintre cele mai problematice parti ale proiectului, nu este inclus in certificatul de urbanism. Nici proiectul nu este inclus in planurile de urbanism ale comunitatilor invecinate Rosiei Montane, Abrud, Campeni si Bucium.

Acest proiect este considerat ca fiind unul dintre cele mai problematice din Europa Centrala si de Est. El este sustinut de Sulfina Barbu care declara ca „darurile Terrei nu sunt fara sfarsit”. Acesta poate fi mai de zece ori mai mare decat cel de la Baia Mare care a cauzat accidentul de cianura din anul 2000. deoarece are la baza o tehnologie cu cianura.

Pe 30 ianuarie 2000 in jurul orei 23 a avut loc, la Baia Mare, o avarie tehnica la suprainaltarea digului de exploatare interior care a dus la scurgerea de ape cu continut de cianuri care au ajuns in raul Lapus apoi in Somes. S-a produs o bresa de 20-25 m si s-au scurs cca. 100000 mc apa cu continut de cianura. Activitatea de productie a fost imediat sistata.

Greenpeace cere autoritatilor sa suspende procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana sis a respecte legislatia romaneasca si europeana.

Actiunea brutala a politiei impotriva activistilor Greenpeace