Comisia Europeana intentioenaza sa oblige companiile aerine sa includa in pretul tichetelor de zbor toate taxele suplimentare in asa fel incat clientii sa nu mai fie indusi in eroare de pretul aparent mic pe care urmeaza sa-l plateasca. Comisia Europeana a atras atentia ca in ultima perioada s-au inmultit plangerile facute de clientii nemultumiti.

Competitita intensa pe piata companiilor de zbor a redus mult pretul unei calatorii insa totodata au aparut si o serie de anunturi care promoveaza preturi foarte mici pentru un bilet. Cu toate acestea clientii sunt nevoiti sa scoata din buzunar taxe suplimentare care majoreaza considerabil pretul final.

Potrivit unor surse din piata decizia ce urmeaza a fi adoptata vizeaza in special compania irlandeza Ryanair, cel mai mare operator low-cost din Europa, care ajunsese la un moment dat sa promoveze preturi de pana la o lira pentru o calatorie cu avionul. In final clientul ajungea sa plateasca de cateva ori mai mult pentru un zbor cu compania Ryanair.

Comisia Europeana si-a propus sa modifice intrega baza legislativa ce organizeaza activitatile companiilor aviatice, actualul sistem fiind vechi de 15 ani.

Una din masurile cele mai importante va reglementa sistemul prin care companiile aeriene din Europa inchiriaza aeronave de la firme non-europene in special in perioadele de vacanta cand traficul creste vertiginos, Comisia considerand ca o astfel de practica ar putea duce la o scadere a nivelului de siguranta.