Programul de reabilitare a zonei centrului istoric al capitalei "Un Bucuresti Frumos" va fi lansat miercuri, 19 iulie, in cadrul unui eveniment care se va desfasura la complexul muzeal Curtea Veche.

Scopul acestui program este de a sprijini eforturile de restaurare, reabilitare si revitalizare a patrimoniului cultural existent in centrul vechi al capitalei. Programul beneficiaza de un buget de 6,5 milioane euro, din care Guvernul acorda 6 milioane euro, prin bugetul MCC. Pe anul 2006, contributia MCC la Program este 2,45 milioane lei noi, informeaza un comunicat de presa al guvernului. La eveniment va participa premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Prin reabilitarea zonei centrului istoric al capitalei Programul "Un Bucuresti Frumos" urmareste sa creeze oportunitati de dezvoltare durabila si crestere economica a orasului. De asemenea, programul va constitui un model replicabil de catre Primaria Bucurestiului pentru reabilitarea intregii zone istorice a capitalei.

Implementarea programului va debuta cu un studiu arheologic care se va efectua in cea mai veche zona din Bucuresti. Este prima data cand se studiaza aceasta zona din punct de vedere arheologic.

Termenul estimativ pentru inceperea lucrarilor de reabilitare propriu-zise este anul 2007. Lucrarile se vor efectua sub coordonarea PNUD, a Oficiului National pentru Monumentele Istorice din cadrul MCC si a Primariei Capitalei. Firmele care vor executa lucrarile vor fi selectate ulterior, dupa procedura prevazuta de legislatia romaneasca.

Programul va fi implementat in zona marginita de Splaiul Independentei, strada Doamnei, strada Blanari si Calea Victoriei. Primele strazi pe care vor incepe lucrarile vor fi strada Franceza si strada Selari.

"Un Bucuresti Frumos" este desfasurat de Programul Natiunilor Unite (PNUD) Romania in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti si Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).

Pe langa componenta urbana care va fi dezvoltata in cadrul Programului "Un Bucuresti Frumos", PNUD Romania a inclus si o componenta sociala care va genera locuri de munca si va sprijini procesul de integrare al tinerilor proveniti din centrele de plasament.

Astfel, Programul va oferi training de specialitate in domeniul constructiilor tinerilor defavorizati, post-institutionalizati sau de etnie roma, pentru ca apoi sa le ofere oportunitati de angajare temporara in cadrul proiectelor de reabilitare a centrului istoric.

De asemenea, Programul are drept scop facilitarea de parteneriate public-private prin care sa fie stimulate investitiile in modernizarea cladirilor care detin un puternic potential turistic si comercial, conferind atractivitate si prestigiu orasului, ca viitoare capitala europeana, se arata in comunicatul de presa al guvernului.