O noua zi de cresteri la bursa, in care indicii au reusit sa urce in medie cu 2 procente, BET si BET-C intr-un ritm constant de la inceput pana la final si BET-FI mai alert in primele minute si mai volatil pe urma. La nivelul lichiditatii nu sunt lucruri noi de semnalat, valoarea totala a tranzactiilor se mentine in media ultimei perioade, depasind cu putin 28 milioane RON.

S-a cumparat sustinut, chiar volume mari la anumite societati si direct la preturile vanzatorilor. Acestia nu au fost absenti din piata, insa cererea crescuta de actiuni a dus la o stabilizare a cotatiilor si chiar la cresterea lor.

S-a remarcat astazi Petrom Bucuresti (SNP), emitent intrat intr-un con de umbra in ultima perioada. Aici asteptarile privind rezultatele financiare pe primul trimestru sunt oricum optimiste, iar recenta majorare a preturilor la pompa va avea ca rezultate o sustinere a marjei din vanzari pentru exercitiul financiar viitor.

Astazi s-au putut observa cumparatori mari pe actiunile SNP, astfel ca in total s-a adunat un volum de aproape 14 milioane de actiuni tranzactionate. In prima jumatate a sedintei cursul nu se departa prea mult de palierul de 0,5250 RON/actiune, dupa care cumpararile s-au intensificat si a fost atins varful de 0,54 RON.

Se lansau ordine mari de cumparare, de sute de mii de actiuni, astfel ca pana la final n-au fost corectii majore si SNP a inchis la 0,5350 RON (+1,9%).

Ca de obicei, o volatilitate mai mare a avut Rompetrol Rafinare (RRC). Tot la jumatatea sedintei a inceput si aici cresterea, insa a fost de 3,9% la un curs de 0,0792 RON/actiune. Si aici au fost unele tranzactii mai mari, dar volumul nu a depasit 11 milioane RON, ceea ce e putin fata de ce se facea in prima parte a anului.

Din segmentul bancar s-a evidentiat BRD-GSG (BRD). Cursul a avut o evolutie clara, crescatoare si cu un ritm constant, oprindu-se la maximul de 16,9 RON/actiune (+4,3%). Insa in ultima luna tot Banca Transilvania (TLV) ramane detasat cu o crestere mai mare, cumulat de 29,5%, fata de 9,7% la BRD.

Una din cele mai bune evolutii de astazi este cea a titlurilor Amonil Slobozia (AMO). Cu o crestere de 2,5% la inceputul sedintei, urmata de o mai mare perioada de stagnare, cursul a urcat brusc la final, in ultimele minute, pe fondul unor ordine de volume mari lansate la cumparare.

Inchiderea a avut loc la 0,0630 RON, in crestere cu 5 procente fata de sedinta anterioara. Insa mai mult decat asta conteaza poate prezenta unor actiuni ca BRD, RRC sau SIF5 in topul celor mai mari cresteri ale zilei, semnaland un interes sporit pentru titlurile lichide tranzactionate la Bursa de Valori.

SIF Oltenia (SIF5) inregistreaza astfel cea mai buna evolutie dintre SIF-uri, o crestere de 3,15 la 2,32 RON/actiune. Titlurile SIF erau mai volatile la inceput de sedinta, nu era foarte clar in ce directie o vor lua pana la final. Insa pana la urma sustinerea la cumparare a fost o constanta, chiar daca uneori se retragea la preturi mai mici si nu s-au inregistrat scaderi.

Nici un SIF nu a incheiat pe minus, iar cel mai putin a crescut SIF Banat-Crisana (SIF1).