Arctic, Altex figureaza printre cele mai populare marci romanesti. Dupa aderarea la UE, risca sa ramana doar niste nume cu rezonanta locala. Din cauza ca, la nivel european, aceste marci au fost deja inregistrate.

Pe englezi, numele „Farmec” ii poate duce cu gandul la masini agricole si motoare de automobile, pentru ca, in Marea Britanie, marca apartine unei societati care produce asemenea bunuri. Doar romanii se gandesc la produse cosmetice cand aud numele producatorului clujean.

In baza de date a oficiului european al marcilor, numele Altex a fost luat de doua ori: de o firma din Cehia care produce sisteme antifurt si de un producator francez de chimicale si coloranti textili.

Le iau fata firmelor nationale

Peste 600.000 de marci inregistrate in Comunitatea europeana vor ataca piata romaneasca dupa integrare. Nu la fel de mare va fi afluxul de marci romanesti inregistrate deja in alte tari din Uniunea Europeana.

Pana acum, doar cateva, printre care Dacia, Ursus sau Jolidon, au fost inregistrate ca marci in tari europene sau in intreaga Uniune Europeana.

Patiseria de la coltul strazii - Fornetti - a fost inregistrata ca marca in Uniunea Europeana de ungurii care au francizat-o in Romania. Un alt nume cu rezonanta in Romania, Logan, apare pe lista marcilor inregistrate: desi produsa la Mioveni, marca apartine exclusiv francezilor de la Renault.

Conform directivelor comunitare, dupa aderare, o marca inregistrata ca europeana in Franta, de exemplu, va oferi aceleasi drepturi proprietarului in toate tarile membre, inclusiv in Romania. Va fi protejata si va avea prioritate in fata marcilor nationale.

Acest lucru pare sa-i ingrijoreze doar pe reprezentantii Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), care si-au trimis cativa oameni sa se specializeze in domeniu la oficiul european de profil de la Alicante.

Integral in EvZ