Dosarele intocmite de fosta Securitate in care apare si numele lui Corneliu Vadim Tudor vor fi verificate din nou de CNSAS. Aceasta este consecinta solicitarii organizatiei Civic Media, care a cerut Colegiului sa se pronunte pe tema colaborarii cu Securitatea a peste 200 de ziaristi, printre care este mentionat si liderul PRM.

Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a confirmat pentru EVZ ca dosarul „Vadim” va fi reluat: „Faptul ca a existat atunci o decizie nu inseamna ca este definitiva. Daca exista aceasta lista, noi vom verifica din nou toate numele de pe ea”.

Mircea Dinescu, membru in Colegiu, a declarat ieri, la randul sau, ca presedintele PRM va fi verificat din nou. Presedintele Civic Media, Victor Roncea, a declarat ieri pentru EVZ ca organizatia sa cere investigarea „de la zero” a tuturor numelor de pe lista cu ziaristi.

C.V. Tudor a obtinut, in 2004, un verdict controversat de la CNSAS, care a decis, atunci, cu un vot la limita, ca nu a efectuat activitati de politie politica.

Decizia de acum doi ani a fost posibila, de fapt, deoarece presedintele de atunci al institutiei, Gheorghe Onisoru, a votat „la doua maini”, gratie legii care ii permitea sa incline balanta intr-o situatie de egalitate a voturilor.

„Barfe” despre Paler, cu seful Securitatii

CNSAS are in custodie un numar impresionant despre dosare care se refera la Corneliu Vadim Tudor. Este vorba atat despre dosarul „Maestrul”, referitor la la Eugen Barbu, in care Vadim apare frecvent, dar si despre dosarul „Ticu” - personal al actualului lider peremist.

Printre documentele aflate la dispozitia Colegiului se afla si o nota intocmita de un ofiter de Securitate, care relata continutul unei discutii intre Corneliu Vadim Tudor, Eugen Barbu si Iulian Vlad, seful Departamentului Securitatii Statului.

In cursul acelei conversatii, desfasurate la redactia revistei „Saptamana”, Vadim i-ar fi spus lui Iulian Vlad ca faptul ca „la conducerea unor publicatii si edituri sunt tinuti oameni ca Octavian Paler, George Ivascu, Dan Haulica si altii - care ar desfasura o subtila activitate de subminare ideologica - constituie un serios pericol, impunandu-se schimbarea lor neintarziata,

precum si dizolvarea echipelor de disidenti de la „Romania literara”, „Cartea Romaneasca”, „Convorbiri literare”, „Ramuri”, „Vatra”, „Urzica”, „Secolul XX””.

Cu privire la Octavian Paler, Vadim si Barbu se plangeau ca este mentinut in functia de redactor-sef la „Romania libera” din 1972, desi „n-a scris niciun rand pentru partid si presedintele tarii”.

Vadim: „Mai beam cate o cafea cu Iulian Vlad”

Contactat ieri de EVZ, Corneliu Vadim Tudor a sustinut ca stia de doua saptamani despre intentia CNSAS de a-i reverifica dosarele. „Sa le analizeze,n-au decat!

Pe mine ma deranjeaza aceasta institutie care este parazitara si cheltuie sume colosale din banul public. Eu aveam dosar de urmarit. Cine sa ma judece pe mine, Dinescu, care este bolnav psihic si a facut armata la Securitate?”, a spus Vadim.

Intrebat despre nota referitoare la discutia cu Iulian Vlad, el a recunoscut ca avea intalniri cu seful Securitatii comuniste. „Da, mai beam o cafea cu generalul Vlad. Ii ceream sa stearga inscriptiile homosexuale din toaletele de la Piata Romana.

Ii mai ceream sa rezolve cu pasapoartele pentru alti ziaristi: Horia Alexandrescu, Octavian Stireanu, Octavian Andronic. Asta e marea dovada de politie politica?” C.V. Tudor a evitat insa sa explice afirmatiile facute in fata lui Vlad despre Octavian Paler, Dan Haulica sau George Ivascu.

Integral in EvZ