Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu. a prezentat ieri presei angajamente semnate cu Securitatea de catre elevi. Securitatea indemna copiii sa-si toarne parintii, scrie Adevarul, care face o comparatie cu modul de lucru al STASI si al comunistilor chinezi. Desi avea dosarele in gestiune, CNSAS a tacut malc in privinta elevilor informatori, scrie Curentul. Existau retele intregi de elevi. Majoritatea retelelor lucreaza acum pentru SRI si SIE, scrie Ziua. CNSAS i-ar putea deconspira in curind si pe informatorii Securitatii care nu au facut politie politica, scrie Cotidianul.

Desi avea dosarele in gestiune

CNSAS a tacut malc in privinta elevilor informatori

preluare Curentul

CNSAS a descoperit, in propria arhiva, documente care dezvaluie o "retea de invatamant" a fostei Securitati prin care se racolau elevi ca informatori. Desi au avut documentele sub nas, cercetatorii de la CNSAS au confirmat abia ieri existenta unor ofiteri de securitate care alegeau informatori din randul minorilor.

CNSAS habar nu avea ca in propriile arhive avea documente prin care se putea demonstra de multa vreme ca Securitatea recruta si elevi ca informatori. Iar daca avea habar, a pastrat secret acest lucru si l-a facut public abia dupa ce buba a spart, mai intai, in mass-media. Aceste cazuri, ale elevilor de scoala generala sau liceu racolati de Securitate, nu sunt acoperite de lege.

Acum, membrii Colegiului trebuie sa hotarasca cum ii pedepsesc pe ofiterii de securitate implicati, in conditiile in care acest caz nu este specificat in legislatia privind accesul la dosare. O noua legislatie ar oferi achetelor CNSAS si posibilitatea de a-i trimite la judecata pe ofiterii de securitate care racolau copii, dar, pana atunci, propunerea va trebui dezbatuta prin parlament. Si asta dureaza.

Integral in Curentul.

Politia politica nu-i mai poate apara pe turnatorii gri

preluare Cotidianul

Colegiul CNSAS a decis ieri sa propuna Parlamentului o modificare a Legii de deconspirare a Securitatii ca politie politica, in care sa introduca o noua categorie de informatori, a celor care au avut angajament, dar care nu au facut politie politica.

„Din aceasta categorie fac parte persoane care poate au primit cadouri din partea Securitatii - de ziua lor, de sarbatori -, dar care nu au facut politie politica, iar prin eventualele note nu au adus prejudicii cuiva“, a aratat Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS. Atit Legea nr. 187/1999 privind deconspirarea Securitatii ca politie politica, cit si Ordonanta nr.

16/2006, prin care a fost modificata legea, nu prevad decit doua categorii de persoane in raport cu Securitatea: cei „curati” si cei care au facut politie politica. Modificarea legii va fi propusa inainte ca textul ordonantei sa ajunga la dezbaterea in plenul Senatului.

Integral in Cotidianul.

Securitatea indemna copiii sa-si toarne parintii

preluare Adevarul

* Adevarul prezinta in exclusivitate planul de racolare al STASI, asemanator celui al Securitatii * 70 la suta din chinezii inchisi in lagarele de reeducare din perioada revolutiei culturale, turnati de copiii lor

Modelul revolutiei culturale chineze, preluat in Europa de Est

Conform unor surse din fosta Securitate, practica racolarilor minorilor ar fi fost folosita anterior preluarii ei in Europa de Est de catre regimul maoist din China in cadrul revolutiei chineze.

Pentru obtinerea de informatii erau folositi copiii cu varste incepand de la sapte ani si care trebuiau sa isi toarne parintii daca aveau pozitii contrare "grupului celor patru" inalti demnitari de la Beijing care doreau instaurarea unui regim autoritar in Republica Populara Chineza.

Amploarea fenomenului racolarii minorilor in China este indicata de faptul ca circa 70 la suta din cei inchisi in lagarele de reeducare ale lui Mao Tzedun fusesera turnati de copiii lor.

Modul de actiune al STASI

Adevarul a intrat in exclusivitate in posesia unui document al Comisiei Gauck din Germania, care se ocupa de arhivele STASI din fosta Republica Democrata Germana (RDG). Acest document descrie racolarile de minori ca fiind o "permanenta campanie a Securitatii".

"Profesori special alesi au incercat sa ii faca pe copii sa fie interesati sa lucreze pentru STASI sau sa ii atraga pentru o cariera pe termen lung in Armata Nationala a Poporului", se spune in documentul Comisiei Gauck. "Pentru a-i convinge pe copii, ei (n.

red - profesorii agenti STASI) le vorbeau despre cariere interesante, precum cea de pilot sau le "vindeau" alti "morcovi", cum ar fi un loc la mult cautatele cursuri postuniversitare". In Germania comunista, arata Comisia, "toti copiii, indiferent daca acceptau sa intre in Securitate sau nu, trebuiau sa treaca printr-un stadiu de pregatire militara".

"Stadiul de pregatire" se refera de fapt la asa-numitele tabere de "aparare patriotica", PTAP cum se numeau in Romania.

Integral in Adevarul.