Consiliul Concurentei a declansat, in urma sesizarilor venite din partea unui operator de telefonie fixa, o investigatie avand ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre companiile Orange Romania, Vodafone Romania si Romtelecom, a anuntat miercuri autoritatea de protejare si stimulare a concurentei.

Oficialii Orange si Vodafone nu comenteaza, reprezentantii Romtelecom se arata surprinsi.

Reprezentantii Consiliului Concurentei au declarat pentru HotNews.ro ca cei trei operatori de telefonie au fost instiintati de saptamana trecuta si ca ancheta poate dura, de la caz la caz, intre doua luni de zile si un an de zile.

In cazul Orange si Vodafone, posibilul abuz de pozitie dominanta se refera la interzicerea accesului operatorului reclamant la serviciul de terminare a apelurilor internationale si a celor nationale (care provin din retelele altor operatori nationali) in retelele celor doi operatori de telefonie mobila.

In privinta companiei Romtelecom, posibilul abuz vizeaza refuzul de acordare a accesului in reteaua sa operatorului de telefonie fixa reclamant.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Consiliului Concurentei au spus ca identitatea operatorului de telefonie fixa care a facut reclamatiile este confidentiala si ca investigatia poate dura pana la aproximativ un an de zile.

“Cei trei operatori de telefonie au fost instiintati de saptamana trecuta, iar pana acum nu am primit un raspuns public din partea acestora. De la caz la caz, investigatia poate dura intre doua luni si un an de zile”, au declarat pentru HotNews.ro, reprezentantii Consiliului Concurentei.

Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei a precizat pentru HotNews.ro ca firma reclamanta are sediul in Romania si ca in prezent s-a stabilit raportorul si echipa care se va ocupa de aceasta investigatie. Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, reclamantul sustine ca exista un obstacol in calea accesului de interconectare la retelele celor trei operatori.

“In momentul de fata s-a stabilit raportorul si echipa care se va ocupa de aceasta investigatie, care vor fi in contact permanent atat cu partile implicate cat si cu alti jucatori de pe piata interesati. In urma acestor analize se va intocmi un raport.

Cu 30 de zile inainte de audierile din fata plenului Consiliului Concurentei, raportul va fi transmis partilor reclamate, pentru a da acestora posibilitatea sa formuleze un raspuns. Urmeaza audierile in urma carora Consiului va stabili daca trebuie luate masuri sau nu”, a spus Berinde.

Reprezentantii Vodafone Romania au evitat sa comenteze pe marginea acestui subiect.

"Nu avem comentarii legate de acest subiect. In acest moment asta este tot ce pot sa va spun. In cazul nostru nu exista un precedent", au declarat pentru HotNews.ro, oficialii Vodafone Romania.

Aceeasi reactie au avut-o si oficialii Orange Romania.

"Nu comentam", au declarat reprezentantii Orange pentru HotNews.ro.

Pe de alta parte oficialii Romtelecom sunt surprinsi si spun ca discutiile dintre Romtelecom si compania reclamanta au fost finalizate in urma cu cateva zile.

"Intre Romtelecom si compania reclamanta au avut loc negocieri, finalizate in urma cu cateva zile. In urma discutiilor intre reprezentantii celor doua companii s-au clarificat neintelegerile initiale, iar plangerea formulata impotriva Romtelecom a fost retrasa.

Tocmai de aceea gasim ca este surprinzatoare informatia comunicata astazi presei si nu intelegem pe ce anume este fundamentata", a declarat Dan Pazara, Director Corporate Affairs, Romtelecom.

Surse din piata au declarat pentru HotNews.ro ca firma reclamanta este Netmaster Communications, iar directorul executiv al companiei, Alex Albu a confirmat.

"Da, noi am depus reclamatia si nu este vorba de un "posibil abuz" ci de un abuz major", a declarat Albu pentru HotNews.ro.

Consiliul Concurentei a anuntat ca va analiza atat pozitia detinuta de catre fiecare dintre companiile reclamante pe piata relevanta, cat si comportamentul pe piata al acestor agenti economici in relatie cu concurentii si beneficiarii serviciilor lor si, totodata, existenta unei eventuale intelegeri anticoncurentiale intre agentii economici reclamati.

Legea concurentei interzice folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economice sau prejudicierea consumatorilor.