Sedinta de tranzactionare de miercuri la Bursa de Valori Bucuresti a fost din nou agitata, mai ales spre finele ei, cand din nou ordinele de vanzare au prevalat, ducand preturile de referinta cu aproximativ 3% in jos. De altfel ultima perioada a fost caracterizata de o incertitudine accentuata, iar investitorii au avut parte de zile mai putin linistite.

S-au tranzactionat 23,3 milioane lei in sedinta de miercuri, o valoare modesta comparativ cu sedintele trecute, din aceasta suma aproximativ 12,7 milioane fiind reprezentata de tranzactiile cu actiuni SIF.

Indicele BET-FI, care reflecta variatia pretului la cele cinci societati de investitii financiare, a scazut cu 2,60% raportat la nivelul de inchidere de marti. SIF5 Oltenia a fost din nou cea mai tranzactionata actiune a zilei, insa pretul s-a depreciat cu 2,59%, pana la 2,26 lei/actiune.

Pretul mediu de tranzactionare al zilei a fost insa la un nivel superior, de 2,33 lei/actiune, datorat tranzactiilor mari de la deschiderea sedintei de tranzactionare, cand simbolul inregistra un pret in crestere comparativ cu cel de marti.

Scenariu similar a fost si in cazul celorlalte SIF-uri, cu tranzactii mai importante valoric in cazul SIF2 Moldova, care a inchis ziua la 1,84 lei/actiune, in depreciere cu 2,13%. SIF3 Transilvania a scazut cu 2,58%, cu pret de inchidere la 1,89 lei, SIF1 Banat-Crisana a pierdut 2,74 puncte procentuale, iar SIF4 Muntenia a inchis ziua la 2,90%. O analiza mai detaliata privind evolutia acestui indice este prezentata mai jos.

Bancile listate la bursa au avut si ele de suferit corectii de pret, iar in cazul BRD volatilitatea marita a pretului devine o constanta in ultimele luni. Acest lucru a devenit posibil printr-o scadere a lichiditatii tranzactiilor, care predispune titlul la operatiuni speculative. S-au tranzactionat 105.000 actiuni, iar pretul de referinta a fost de 16,4 lei/actiune, in scadere cu 2,96%.

Titlurile Bancii Transilvania s-au depreciat si ele spre finele sedintei de tranzactionare, cand s-a ajuns la pretul de cotare de 1,09 lei/actiune, in scadere cu 2,68%, dupa ce stabilize un maxim al zilei la 1,14 lei. Actiunile BCC au fost in continuare oprite de la tranzactionare.

SNP nu a mai reusit sa continue evolutia buna de ieri, cand pe fondul unor tranzactii mai mari pretul a crescut pana la 0,535 lei/actiune. Volumul de azi a fost unul mai redus, de 5 milioane actiuni tranzactionate, iar ultima tranzactie a zilei s-a perfectat la 0,52 lei/actiune, scaderea in acest caz fiind de 2,80%.

A surprins soliditatea cumparatorilor pe actiunile RRC, care au dus pretul acestei actiuni peste nivelul de 0,08 lei/actiune, iar la finele sedintei aceasta a fost singura actiune din grupul celor lichide care a facut fata presiunii vanzatorilor. Pretul de referinta al zilei a fost de 0,08 lei, in crestere cu 1,01%.