Artistul Octavian Ion Penda i-a „innobilat“ in 2001 pe mai-marii PSD cu blazoane bune de gidilat orgoliul. Apoi a primit lucrari de la Guvern si a fost remunerat din bani publici. Adrian Nastase nu este singurul care a primit un blazon nobiliar drept cadou.

Iliescu, burghez cu trei roze

Blazonul lui Iliescu a fost facut in 2001, cind acesta era presedintele Romaniei. “Lucrarea este un Ex Libres, un simbol heraldic facut in ideea de blazon. A fost comandat de un prieten si i-a fost oferit de ziua lui, cadou, in 2001”, ne-a declarat Penda. “Semnul heraldic al domnului Iliescu este de tip burghez, semnalat prin tipul de coif si lipsa coroanei nobiliare.

sursa: Cotidianul

Mobilele sint trei roze, trandafirii PDSR, partid al carui fondator este. Mai cuprinde o figura heraldica banda, care ar trebui sa indice faptul ca domnia sa este hidrotehnician, o roata dintata, care trebuie sa indice ca este inginer, si o pana care vrea sa indice ca este scriitor si fost director de editura.

Acvila crucifera vrea sa spuna ca este vorba despre «presedintele Romaniei»“, ne-a explicat prof. dr. Mihai Turcu, de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

Sabia, delfinul, Dunarea si sloganul

“Ex Libresul mai contine o Victorie, care tine in brate o sabie si doua chei. In mod special i-am asezat cele doua chei, care semnifica puterea sacerdotala, cea religioasa si cea de stat. Sabia inseamna puterea executiva. Victoria sta pe un delfin. Aici am brodat putin pe faptul ca s-a nascut la Dunare”, explica Penda elementele Ex Librisului.

Orice blazon nobiliar are o deviza, care se asaza sub scut si exprima o cugetare filosofica, umoristica sau sinistra. Deviza de pe blazonul lui Iliescu este sloganul PSD din campania electorala: “Aproape de oameni, impreuna cu ei”. Penda zice ca deviza a fost ceruta de catre cel care a comandat blazonul.

Balaceanu-Stolnici: “O impostura ridicola”

Constantin Balaceanu-Stolnici, reprezentantul uneia dintre cele mai vechi familii nobiliare romanesti, a ramas blocat cind a auzit ca Ion Iliescu are blazon. “Un socialist ca Ion Iliescu cu blazon e o contradictie, o impostura ridicola. Blazonul reprezinta expresia apartenentei nobiliare, ceea ce nu este cazul domnului Ion Iliescu.

Stemele nobiliare sint date doar de catre un monarh in scaun. Acordarea unei steme heraldice inseamna intrarea in rindul nobilimii, adica esti recunoscut oficial ca ai singe albastru”, afirma Balaceanu-Stolnici.

In schimb, Penda are alt argument: “Blazonul nu mai reprezinta o innobilare, nu mai e ce a fost odata. In ultimul timp au aparut scoli heraldice, cum e cea nordica sau cea germana, unde avem de-a face cu blazoane autoconferite, adica nu conteaza ca esti pantofar, cizmar, croitor sau membru de partid”.

Iliescu: “Obrazul subtire cu blazon se tine”

Intrebat in legatura cu blazonul nobiliar, fostul presedinte Iliescu ne-a raspuns prin intermediul consilierului sau Victor Opaschi. Redam integral raspunsul acestuia: “Nu cunosc motivele pentru care domnul Ion Iliescu a cerut sa i se realizeze un blazon de familie, pentru argumentul simplu ca aceste motive nu exista. Domnul Ion Iliescu nu a cerut confectionarea unui blazon de familie.

Si, daca nu l-a cerut, conform unei logici elementare, presupun ca nici nu l-a platit... Ce l-a impulsionat, cum subtil spuneti, pe maestrul Ion Penda sa il realizeze, totusi, tine in exclusivitate de misterul artistic al Domniei sale, evident «investigabil» si el.

Deoarece apreciez sincer efortul dumneavoastra de a face pasul decisiv in analiza biografiei paralele a presedintelui Ion Iliescu catre zona extrem de aplicata a heraldicii, va ajut cu placere in decriptarea elementelor care compun blazonul: intrucit n-am avut curiozitatea de a discuta cu creatorul stemei, presupun (deoarece stema nu prea are de-a face cu stiinta heraldicii: proportii, impartire

etc.) ca maestrul Ion Penda a dorit sa alature citeva simboluri care definesc personalitatea domnului Ion Iliescu: cele trei roze reprezinta apartenenta la PSD; apa si roata hidraulica - profesia, iar pana de scris - omul cu preocupari intelectuale. Cit despre cimierul (crestetul) scutului, probabil semnifica faptul ca este nascut in Tara Romaneasca, iar deviza nu mai este cazul sa v-o traduc.

In privinta parerii domnului Ion Iliescu despre blazon, nu am nici cea mai mica emotie ca ea nu va fi depasita de specialistii ziarului dumneavoastra in... heraldica politica! Pina la urma, vorba aceea, obrazul subtire cu... blazon se tine! P.S. Nu-mi fac iluzii ca acest text va fi reprodus integral in ziarul dumneavoastra”.

Nastase: jumatate cerb, jumatate peste

sursa: Cotidianul

“Academia Catavencu” a publicat, cu ceva vreme in urma, blazonul lui Nastase. Nemultumit de modul in care a fost facuta descrierea unor semne heraldice, Penda a cerut sa faca precizari: “La Nastase, blazonul e impartit in patru carteluri. In stinga sus avem cele doua fascii romane, o aluzie la pregatirea lui juridica.

In dreapta avem un animal fantastic, jumatate cerb, jumatate peste, aluzie la faptul ca este presedinte la AGVPS, adica este si vinator, si pescar. Cele trei turnuri nu semnifica un insemn masonic, cum s-a scris in “Catavencu”, ci un turn cu trei niveluri. Primul reprezinta ceea ce a fost, ministru de Externe.

Al doilea reprezinta ce era la vremea aia, prim-ministru, iar al treilea era simbolul a ceea ce va deveni - presedintele tarii. Stiu ca dumneata nu esti de acord cu asta, dar eu sint, ca e prietenul meu. A, precizez ca deviza «Stat crux dum volvitur orbis» se traduce astfel: «Sta crucea in loc in timp ce pamintul se invirte in jurul ei»“. Contactat telefonic, Nastase nu a dorit sa comenteze.

Integral in Cotidianul