Lista "Voci curate" cuprinde cateva sute de ziaristi, formatori de opinie si lideri ai principalelor organizatii guvernamentale, care ar urma sa fie cercetati de CNSAS spre a se vedea daca printre ei se afla fosti colaboratori ai politiei politice.

Initiativa a starnit ceva valva dupa ce unii gazetari de pe lista au luat-o in deradere, pe motiv ca la vremea respectiva erau liceeni cu cas la gura, iar altii i-au contestat utilitatea pe motiv ca presa este o institutie privata.

In legatura cu prima replica, exista documente clare care arata ca politia politica ceausista isi racola informatorii inca de pe bancile scolilor.

In paranteza fie spus, e surprinzatoare nonsalanta cu care unele gazete de nisa prezinta cu tam-tam si in "premiera nationala" absoluta documente privind racolarea elevilor, despre care "Romania libera" a scris pagini intregi, inca din 1999.

Referitor la chestiunea cu presa privata, intr-adevar, primele pe lista lustratiei ar trebui sa fie institutiile statului, pentru ca de ele depind implementarea statului de drept, functionarea democratiei si a economiei de piata.

Nu poti crea o lume noua cu indivizi care o viata intreaga au luptat impotriva principiilor pe care astazi le lauda si i-au haituit, in schimbul unor privilegii, pe cei care stateau impotriva sistemului.

Acesti indivizi cu mentalitate de borfasi, in haite bine organizate, au pus stapanire pe Romania postrevolutionara, politic si economic, au devalizat-o si au adus-o in halul in care se afla astazi.

Daca s-ar fi aplicat punctul 8 de la Timisoara sau Legea lui Ticu de dinaintea mutilarii, astazi am fi trait altfel. Dar niciodata nu-i prea tarziu.

Presa e privata. Si tocmai pentru ca este privata, beneficiaza de mai multa incredere din partea cetateanului, putand sa-l manipuleze in voie. Iar in Romania manipularea este la ea acasa. Cu efecte tragice. Era optimist Brucan cand oferea romanilor 20 de ani spre a depasi starea de "stupid people".

Iata, la aproape 17 ani de la Revolutie, inca nu se stie cine si de ce a omorat peste o mie de oameni si nici romanilor nu le pasa, se fura in continuare pe rupte si pe fata, marii borfasi si criminali umplu ecranele, dar nimeni nu-i vede. Sau, ma rog, ii vede intr-o cu totul alta postura. In cea pe care le-a creat-o mass-media.

Mass-media privata si libera, care deja a fost fondata, parcelata, feliata sau cumparata de diversi bogatasi postrevolutionari, care n-au nici o legatura cu nevoia de informare a cetateanului. Cel mult, simt nevoia sa se laude ca tin in lesa cainele de paza al democratiei.

Sau nevoia sa-l antreneze pentru aparare ori atac preventiv in caz ca la Procuratura nu mai merge cu banu' gros sau cu proptele politice (nu ca s-ar fi asanat sistemul, ci ca au venit "ailalti" la putere si e nevoie de timp pentru a afla prin ce filiera si cu cat trebuie sa cotizeze). Iar pentru asemenea sarcini sunt de preferat indivizii santajabili.

Asa ca presa, pentru a ramane la menirea ei, are nevoie de o asanare precum cea propusa de "Voci curate". Teoretic. Practic, acolo unde vine banu' gros, chiar si unii dintre cei mai vajnici aparatori ai principiilor democratiei si ale gazetariei pun botu' fara santaj si fara scrupule.

Apoi: daca se dovedeste ca unii dintre cei de pe lista au colaborat cu Securitatea, cine-i va convinge sa se retraga? Si, pentru ca initiativa e sustinuta de "Ziua": daca stim ca sefii unor ziare au colaborat cu Securitatea, sa intelegem ca acele publicatii nu sunt "voci curate"?

In concluzie, spre a nu fi inteles gresit: nu vad ce mari mutatii in presa romaneasca ar aduce initiativa in cauza, dar o consider absolut necesara pentru natiune. Cand se va destepta, macar sa nu spuna ca n-a stiut cine erau cei care ii dadeau sfaturi si vorbeau in numele ei.